Україна і світ

В «Українському домі» відкрилась виставка-ретроспектива «Ти як?»

Ти як? — запитання, яке за останній рік стало проявом турботи, співпереживання і єдності. Таку ж назву дістала художня виставка у Національному центрі «Український дім», це виставка-досвід нашого 2022 року, якого ніхто з нас не хотів би мати, але саме він та пам’ять про нього формуватимуть наше майбутнє.

На п’яти поверхах «Українського дому» представлені більше ніж 500 робіт понад 100 українських авторів — фотографія, живопис, графіка, скульптура, інсталяція, перформанс. Усі об’єкти у хронологічній послідовності відтворюють рік, який змінив кожного з нас і нашу країну назавжди. Всі його здобутки і втрати, відчуття єдності, сили і відчайдушної хоробрості українських громадян — відчуваються у мистецьких творах експозиції.


4 14
5 15

Виставка «Ти як?» — це перший відкритий проєкт Українського музею сучасного мистецтва. Основа виставки — «Архів мистецтва воєнного стану». Від 24 лютого 2022 року він наповнюється експонатами, створеними під час широкомасштабного вторгнення. Архів завершиться та буде відкритим для дослідників у день припинення воєнного стану в Україні.

2 20

Оглядаючи експозицію, можна помітити, що кожна робота виставки фіксує певний момент минулого року. Перші два поверхи — наближені до сьогодення, третій — літо 2022, четвертий — холодна весна 2022, п’ятий поверх — точка мовчання та перші два тижні широкомасштабної війни.

6 14
7 13

У мистецьких роботах — все пережите українцями в перші дні війни, в окупації, під фізичним і психологічним тиском російських загарбників. У скрутні часи людина звертається до національної пам’яті та мистецтва, що дозволяє зберегти себе і своє ментальне здоров’я.

8 17

У рамках проєкту також відбуватимуться лекції, кураторські екскурсії, перформанси митців і мисткинь, заняття з арттерапії та інші заходи, спрямовані на підтримку психологічного та емоційного стану. Водночас під час проєкту працює зона вимірювання тривожності від стартапу Anima. Нагадаємо, на сторінках @howareu_program Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» можна знайти техніки самодопомоги для подолання стресу, спричиненого війною, а також контакти гарячих ліній психологічної допомоги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Експозиція проєкту триватиме до 25 червня.


Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-06-07 11:45:19

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин