Україна і світ

В Україні закрили статистику самогубств: експерт про тривожні ознаки та гарячу лінію допомоги


Сьогодні, 10 вересня, коли світ відзначає День запобігання самогубствам, клінічна психологиня, адміністративна консультантка гарячої лінії Lifeline Ukraine Анастасія Глазкова розповіла, наскільки гострою є ця проблема в Україні, за якими ознаками можна зрозуміти, що людина має намір накласти на себе руки, і куди можна звернутися по допомогу.

Статистика

За оцінками ВООЗ, щорічно у світі понад 720 тис. осіб здійснюють суїцид. На кожен випадок скоєного самогубства припадає близько 20 спроб. Кожне самогубство – це трагедія, що впливає на сім’ї, громади та цілі країни.

У 2019 році Україна мала вдвічі вищі показники кількості самогубств на душу населення, ніж середньосвітові. Свіжих даних поки що немає – з 2022 року Державна служба статистики такої інформації не надає. Однак психологи переконані, що війна негативно впливає на психічний стан населення.

Зараз дивляться

Як розпізнати суїцидальні настрої

За словами Анастасії Глазкової, найчастіше на гарячу лінію звертаються ті, хто особисто переживає кризу, але інколи телефонують чи пишуть близькі.

Експертка назвала кілька ознак того, що людина має суїцидальні думки:

  • різкі зміни поведінки: людина була активною, потім ізолювалася, або навпаки – була закритою, почала більше спілкуватися, говорити про сенс чи безглуздість життя;
  • затяжні депресивні епізоди;
  • певні критичні події в житті: втрата роботи, статусу, близької людини;
    підготовча поведінка: людина дарує щось цінне, намагається впорядкувати документи;
  • прямі розмови про суїцид: фрази “буде краще, якщо мене не буде”, “навіщо все це існування”, іноді навіть прямо говорить: “не бачу сенсу, хочеться померти”.

Цілодобова анонімна допомога

– Війна зачіпає однозначно всіх, створює і тривогу, і панічні настрої. На початку був гострий період, потім почалися втрати, згасання надії. Загалом зменшується можливість протистояти такому великому стресу, – каже Анастасія.

Психологиня зазначає, що суїцидальний імпульс зазвичай короткий і триває 20-30 хвилин. Проте гостра стадія минає, а проблема лишається, адже сама кризова ситуація формується кілька тижнів, місяців чи навіть років.

Саме тому так важливо не лише зупинити людину, близьку до самогубства, а й мотивувати її звернутися по допомогу.

Самогубства серед ветеранів та військових

Наразі свіжої статистики щодо самогубств серед військових та ветеранів в Україні немає.

Водночас, у 2023 році рівень самогубств серед ветеранів США зріс на 11,6% порівняно з 2020 роком. У середньому, за даними департаменту, понад 17 ветеранів щодня вчиняють суїцид. Загалом показники вдвічі більші, ніж серед цивільного населення.

Анастасія Глазкова зазначає, що найкраще з ветеранами працюють ті психологи, які самі мають подібний досвід, долали подібні кризи. Однак, зазначає, що коли військові чи ветерани натрапляють на гарячій лінії на цивільних психологів, то також отримують допомогу та підтримку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Цілодобова гаряча лінія із запобігання суїцидам Lifeline Ukraine 73-33 працює з 2019 року, її роботу забезпечує благодійний фонд Лінія життя України. Гаряча лінія анонімна і конфіденційна. З початку повномасштабної війни кількість звернень зросла майже втричі.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 10:22:26