Україна і світ

В Україні впроваджують пілотну програму для фахівців соціальної сфери

Війна триває, мільйони людей беруть участь у бойових діях, і з часом вони повернуться до своїх домівок та потребуватимуть підтримки місцевих громад. Під час презентації пілотного навчального проєкту «Система підтримки та супроводу ветеранів у громадах» учасники обговорили виклики, які постають уже нині в соціальній сфері, й підготовку до розв’язання нагальних питань.

На важливості підтримки ветеранів та ветеранок і забезпеченні комфортного переходу від воєнного часу до інтеграції в мирне життя наголосила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

— Напрямками соціальної політики є соціальний супровід, соціальна адаптація й реабілітація, тож сьогодні ми опрацювали великий комплекс заходів, спрямованих на підтримку ветеранів та їхніх родин, — зазначила пані Міністр. — Зокрема ми працюємо над навчанням соціальних фахівців у центрах комплектування й уже успішно стартуємо з цим проєктом з Міноборони. Також опрацьовуємо пілотний проєкт щодо побудови соціальної служби у вигляді патронату при військових частинах, щоб забезпечити кращу взаємодію і між військовими, волонтерами, іншими зовнішніми структурами, членами родин військових. 

За словами Оксани Жолнович, починається також пілотний проєкт щодо запровадження соціальних фахівців у реабілітаційних центрах, щоб ветеранам було простіше під час супроводження документального оформлення їхніх прав, соціальних послуг, отримання допоміжних засобів реабілітації тощо. Водночас розпочато низку додаткових проєктів, які передбачають соціальну реабілітацію й адаптацію як військовослужбовців, так і членів їхніх родин. Тож для кожного з цих напрямків дуже важливо мати підготовлених фахівців. 

— Ми розуміємо, що соціальних фахівців в Україні не так багато. Ще менше є фахівців, які мають навички взаємодії з ветеранами та членами їхніх родин, — зазначила Міністр соцполітики. — Тож цей навчальний проєкт спрямований саме на підготовку фахівців соціальної сфери для роботи з ветеранами в місцевих громадах.

Суть програми полягає в тому, щоб навчати потенційних ветеранських кейс-менеджерів сучасних підходів в обслуговуванні ветеранів і запровадженні системи супроводу та забезпеченні їхніх потреб на рівні громад.

Як зазначила представниця ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда, цільова аудиторія соціальної сфери, яка збільшилася в рази після широкомасштабного вторгнення, — це мільйони людей, що зазнали бойової травми.

— За офіційними даними, понад мільйон перебувають у районі бойових дій, мобілізація триває, ця кількість людей збільшиться в подальшому. Якщо говорити про родини учасників бойових дій та тих, хто втратили близьких на війні, то йдеться про близько 10 мільйонів осіб, з якими нам доведеться працювати в громадах, — сказала вона.

Під час презентації було названо шість кроків підготовки місцевих громад до викликів, які постають перед ними зараз і ще більше загостряться після війни:

  • мотивація і навчання керівника громади;
  • система соціального кейс-менеджменту;
  • масштабування мобільних груп;
  • підготовка сімейних лікарів та лікарів цивільних лікарень;
  • запуск амбулаторних хабів, психологічної, медичної та фізіологічної реабілітації;
  • посилення спроможностей опорних лікувальних закладів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У пілотному проєкті беруть участь Хмельницька, Рівненська й Львівська області. До пілотного навчального курсу залучені 30 фахівців соціальної сфери різних громад цих трьох областей, а також два фахівці Центру психічного здоров’я «Лісова поляна» МОЗ України та Superhumans Center. 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-20 11:55:25