Україна і світ

В Україні проводитимуть перепис населення кожні 10 років

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт, який передбачає проведення перепису населення в Україні кожні 10 років.

За урядовий проєкт закону № 5108 проголосували 237 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, метою документа є створення правових умов для отримання органами державної статистики даних про соціально-демографічний стан населення України.

– Одержання такої інформації допоможе дати оцінку ефективності проведених державних реформ у минулому, спрогнозувати соціально-економічний розвиток країни та внести корективи в тих сферах державної політики, де це необхідно, – зазначається в записці.

Ухвалений документ, зокрема, вносить зміни до закону України Про всеукраїнський перепис населення.

Згідно із законопроєктом:

• Перепис населення України проводитимуть не менш як один раз на 10 років. Його метою є отримання достовірних та об’єктивних даних щодо населення країни в цілому та по кожній адміністративно-територіальній одиниці зокрема (для прогнозування соціально-економічного розвитку, реалізації державної політики з питань народонаселення).

• Підставою для проведення перепису буде рішення Кабінету міністрів. Уряд повинен ухвалити його не пізніше ніж за три роки до початку перепису. Термін проведення перепису також визначатиме Кабмін.

• До програми перепису населення обов’язково включатимуть запитання, що стосуються таких напрямів: складу та родинних стосунків членів домогосподарства; статі; віку; дати і місця народження; сімейного стану; етнічного походження; мовних ознак; громадянства; освіти; джерел засобів до існування; зайнятості; міграційної активності; житлових умов.

• Під час перепису буде заборонено ставити запитання, відповіді на які містять інформацію, що належить до державної або комерційної таємниці, обмежує чи порушує права і свободи людини.

Перепис населення України здійснюватимуть такими методами: обхід житлових будинків; отримання письмових (усних) відповідей респондентів на запитання, зокрема за допомогою спеціального програмного забезпечення; заповнення документації тимчасовим персоналом під час відвідування респондентами відповідних дільниць, утворених органами державної статистики тощо.

Дані про дітей повідомлятимуть їхні батьки (законні представники).

Неповнолітні українці у віці від 14 до 18 років зможуть самостійно повідомляти дані під час перепису.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Перепис населення не проводитимуть під час дії режиму воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після його скасування, а також на тимчасово окупованій території.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-19 20:43:06

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин