Львівський портал

В Україні під час війни бум аспірантів-чоловіків, яких вносять у систему «заднім числом»

Цього року в Україні офіційно почала зростати кількість аспірантів. Справа у тому, що  українські заклади вищої освіти (ЗВО) масово вносять в єдину електронну систему людей, які нібито вступили в аспірантуру у попередні роки. Мова йде про кілька тисяч аспірантів, яких офіційно оформили «заднім числом». Про це йдеться у новому розслідуванні журналістів, яке опублікувало NGL.MEDIA.

Аналіз електронної системи виявив, що у 2024 році у державному реєстрі з’явились записи про понад 5 тис. аспірантів, нібито зарахованих до ЗВО у попередні роки. Очевидно, що це лише частина проблеми. Аспірантів набирали поза лімітами, встановленими Міносвіти, а деякі університети взагалі не вносили їх до національної електронної системи, тож ця цифра може бути ще більшою.

Інформацію про зарахованих аспірантів вносять до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), яка містить різноманітні реєстри, як про надавачів освітніх послуг, так і про її отримувачів. Завдяки даним з цієї бази свого часу змогли виявити небувале зростання кількості студентів-чоловіків призовного віку.

Відповідно до наказу Міносвіти, інформація про здобувачів освіти має вноситися закладами освіти до ЄДЕБО впродовж 5 робочих днів з моменту її отримання або формування – фактично відразу ж після наказу про зарахування.

Але аналіз ЄДЕБО показує, що дані про набраних аспірантів у 2021-2023 роках вносили і в 2024-му. Крім того, деякі заклади вищої освіти при цьому порушили встановлені ліцензовані обсяги.

Пік раптового зростання кількості аспірантів припав на травень 2024 року – саме тоді до системи внесли більше чотирьох тисяч аспірантів попередніх років. Найбільш ймовірною причиною є нове мобілізаційне законодавство. До середини травня документами, які підтверджували право на відстрочку від мобілізації, були наказ про зарахування і звичайна довідка з самого навчального закладу.

Але з середини травня почала діяти нова постанова Кабміну, згідно з якою єдиним документом, який підтверджує право на відстрочку від мобілізації для аспірантів, є довідка, сформована у ЄДЕБО.

«На сьогоднішній день значна кількість аспірантів втратила право на відстрочку, – розповідає адвокат Євген Филипець. – Підставою стала постанова №560 від 16 травня 2024 року, яка визначила [довідку з ЄДЕБО] як єдиний документ, що може слугувати документальною підставою для оформлення відстрочки. ТЦК та СП ставляться до цього дуже формально і значна категорія осіб, яка не може надати ці довідки, отримують відмову».

За словами Филипця, зараз до нього часто звертаються за консультаціями чоловіки, які навчаються у ЗВО на денній формі, але з тих чи інших причин не можуть отримати довідку з ЄДЕБО. Одна з цих причин – вони були зараховані поза ліцензованими обсягами і в університеті просто не внесли їх до єдиної електронної бази.

«Перебор»

Сплеск кількості аспірантів не залишився непоміченим у Міністерстві освіти і науки. Заступник міністра Михайло Винницький каже, що саме у травні вони зауважили раптову появу у ЄДЕБО великої кількості аспірантів 2022 та 2023 років набору…

Абсолютним рекордсменом за кількістю внесених у ЄДЕБО аспірантів виявився Класичний приватний університет із Запоріжжя, який, за даними МОН, перевищив ліцензований обсяг за два останні навчальні роки на майже 3,5 тис. осіб.

Аналіз NGL.media отриманих за запитом даних показує, що понад 3400 чоловіків, які вступили на аспірантуру цього приватного університету минулого року, внесли до ЄДЕБО лише у травні цього року.

Дані у ЄДЕБО вносили навіть на вихідних. Лише по суботах-неділях до системи вписали майже 1700 аспірантів, працюючи навіть вночі – у проміжку між північчю та 6-ю ранку внесли понад дві сотні аспірантів.

Поки журналісти готували цей матеріал, Міносвіти анулювало ліцензію Класичного приватного університету. Проте керівництво цього закладу звернулося до суду, вимагаючи визнати протиправним та скасувати наказ Міносвіти про результати перевірки. 22 серпня університету вдалося не тільки зупинити дію наказу МОН на час судового розгляду – суд також заборонив міністерству блокувати чи призупиняти можливість створення та завантаження Класичним приватним університетом довідок з ЄДЕБО, які потрібні аспірантам для подачі у ТЦК.

Ректор Класичного приватного університету Віктор Огаренко у розмові з NGL.media переконує, що набирати аспірантів поза лімітами були вимушені через брак коштів. «Ми були на грані того, щоб звільняти з роботи тих, хто тут працював. Тому було прийняте таке колективне рішення вченою радою», – каже він.

Щодо внесення найбільшої кількості аспірантів саме у травні, то за словами ректора, це пов’язано з «труднощами роботи» у Запоріжжі, а також регулярними вимкненнями електропостачання…

Ректор також наголошує, що університет не буде відраховувати усіх набраних поза лімітом.

Детальніше читайте за посиленням на NGL.MEDIA.

Фотоколаж: Українське радіо

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-13 08:39:35