Україна і світ

В ОГПУ розповіли, чи брали участь у розстрілі Майдану російські снайпери

Розстріл учасників Революції Гідності та інше насилля під час подій на Майдані у 2013-2014 роках, було вчинене українськими правоохоронцями за наказом тодішньої влади України, а також під впливом Росії.

Про це 19 лютого під час брифінгу в Києві заявив Олексій Донський, який очолює департамент Офісу генпрокурора, що розслідує справи Майдану.

– Якщо хтось хотів би почути, що на Майдані були російські снайпери, російські правоохоронці, то такого немає. Це красива версія, яка не ґрунтується на реальних фактах. Вбивали, скоювали насильницькі злочини саме українські правоохоронці, які отримували вказівки від української влади, – розповів Донський.

Водночас він додав, що на цих українських правоохоронців був значний вплив.

Зараз дивляться

– Російська Федерація мала величезний вплив на ухвалення цих рішень, на весь перебіг подій, які відбувалися під час Революції Гідності, – додав він.

За його словами, прокуратура має докази, що вказують на конкретні фактори цього впливу. Ці докази будуть представлені в суді.

Він також розповів, що були встановлені обставини впливу і конкретних російських представників, які здійснювали вплив на ухвалення рішень влади України 30 листопада 2013 року не розігнати учасників протесту, а саме здійснити побиття.

– Для того навіть в оргкомітет Майдану були інтегровані певні особи, які виконували свою роль для реалізації цього плану, – пояснює співробітник Офісу генпрокурора.

Разом з тим, Донський каже, що є підозри для 20 співробітників російського ФСБ та української Служби безпеки, “які спільно взаємодіяли в інформаційній діяльності”.

Він пояснює, що це “була не суто пропагандистська діяльність, а фактично спосіб легітимізації тих протиправних дій, які організовувалися українською владою і здійснювалися українськими правоохоронцями”.

– 20 співробітників ФСБ, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій, – підсумував співробітник ОГПУ.

Євромайдан та Революція Гідності

Протягом 2013 року Російською Федерацією здійснювався вплив на експрезидента України Віктора Януковича та український уряд, щоб офіційний Київ не йшов на зближення з Європейським Союзом та не підписував з блоком угоду про асоціацію. Згодом Янукович погодився на шантаж Москви.

Вже 21 листопада 2013 року уряд Миколи Азарова заявив про призупинення підготовки схвалення угоди про асоціацію між Києвом та Брюсселем, процес укладання якої відбувався з 1998 року.

Дії української влади, а саме президента Януковича та уряду Азарова, викликали невдоволення серед українців, які вийшли на мирні акції протестів.

Вже 30 листопада українські силовики під впливом Росії та за наказом тодішньої української влади спробували жорстоко розігнати мирних протестувальників, зокрема, побивши багатьох студентів, які брали участь в акції.

Жорстокий розгін учасників акції протесту, а також побиття студентів викликали ще більше обурення і стали переломним моментом у Революції Гідності. У зв’язку з діями Азарова та Януковича змінились і вимоги протестувальників: тепер учасники акції вимагали відставки уряду та президента.

Джерело: УНІАН, Інтерфакс-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-19 15:23:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин