Україна і світ

В МЗС Польщі не виключають вступу України в ЄС “через кілька років” – названо умову

Україна може стати членом Європейського Союзу вже через кілька років. Таким сценарій є реальним, проте спочатку потрібна перемога у спровокованій РФ повномасштабній війні.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу TVP Info заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський.

За його словами, на саміті Україна-ЄС, який пройде 3 лютого в Києві, Євросоюз має надіслати потужний політичний сигнал щодо перспективи членства нашої держави. Положення з цього приводу мають бути включені до спільної декларації за підсумками заходу.

Зараз дивляться

Яблонський зазначив, що саміт є надзвичайно важливою подією, оскільки “корінь агресії РФ – бажання заблокувати інтеграцію України з Європою”.

– Саміт Україна-ЄС показує, що цей відкритий шлях до членства, який також відбувся завдяки польській ініціативі, є чимось реальним. Це не просто гасла, порожні гасла, а справжня воля до співпраці.

Ми дуже хочемо, щоб Україна за кілька років стала членом Євросоюзу. Це реально, якщо тільки ми дозволимо Україні виграти цю війну, – наголосив Яблонський.

Він додав, що українці чітко демонструють, у якому напрямку прагнуть розвиватися: бути ближчими до Європи, приєднатися до Європейського Союзу та НАТО.

А принципи міжнародного права передбачають, що кожна держава має самостійно вирішувати, до якого блоку входити.

– Якщо Росія хоче перешкодити Україні зробити це, роль Європи, Євросоюзу та НАТО — серйозно поставитися до цього питання, – заявив Яблонський.

Як відомо, в червні 2022 року за одностайною згодою лідерів усіх 27 держав-членів ЄС Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Водночас Єврокомісія визначила сім блоків реформ, які офіційний Київ повинен реалізувати, перш ніж розпочнуться переговори про членство в ЄС.

Однією з ключових тем саміту Україна-ЄС 3 лютого буде вступ нашої держави до Євросоюзу.

Джерело: TVP Info

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: МЗС Польщі


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-30 16:56:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин