Україна і світ

Усі країни ЄС погодилися навчати українських військових у рамках нової місії — Жозеп Боррель

Європейський Союз офіційно запустив тренувальну місію для навчання 15 000 українських військовослужбовців, у яких братимуть участь не лише країни на кордонах з Україною, але й всі країни-члени ЄС, кожна з яких візьме на себе специфічні напрямки такого тренування.

Про це у Брюсселі перед початком другого дня роботи Ради міністрів ЄС за участі міністрів оборони заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель,

«Сьогодні важливим рішенням є запуск Тренувальної місії військової допомоги українській армії. Як ви знаєте, ми це обговорювали і прийняли рішення в рекордно короткий термін. Місія буде запущена, і вона буде працювати за кілька тижнів. Це буде в Польщі та Німеччині, і є багато країн, які бажають брати участь у цій навчальній місії, у якій навчатимуть близько 15 тисяч українських військових», — наголосив Жозеп Боррель.

Ця місія означає, що українські новобранці та спеціалізований персонал проходитимуть навчання на території ЄС протягом наступних двох років.

Ідею створення Місії військової допомоги ЄС вперше висловив високий представник ЄС Жозеп Боррель у неофіційному документі, опублікованому в серпні на запит України.

Він приблизно базується на пропозиції, яка була зроблена ще до вторгнення росії в Україну, щодо забезпечення навчання високого рівня в межах кордону країни, але так і не була реалізована.

Дипломат ЄС назвав план «радикально новим і дуже суттєвим».

Кілька країн ЄС уже проводять навчання українських військових на двосторонній основі.

Військова допомога ЄС має на меті розширити сферу підготовки за допомогою чіткої командної структури, яка координує попит і пропозицію між українцями та країнами ЄС, а також з іншими партнерами та союзниками, які вже проводять навчання українського війська, включаючи Канаду, Велику Британію та США.

«Я глибоко переконаний, що об’єднавши потенціал європейських армій, ми можемо запропонувати набагато кращий продукт», — зазначив Боррель.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Оперативний штаб місії знаходитиметься у Брюсселі в рамках Європейської служби зовнішніх дій, і місія буде відкрита для участі третіх держав.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-15 12:59:58