Україна і світ

Уряд ухвалив проект бюджету на 2023 рік до другого читання: деталі

У понеділок, 31 жовтня, уряд ухвалив проект бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на каналі прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля у Telegram.

Зокрема, скориговано прогноз зростання ВВП на 2023 рік у бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції знизився з 30% до 28%.

Бюджет на 2023 рік заплановано з урахуванням 1,3 трлн грн доходів.

– Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам пропонуємо збільшити доходну частину більш ніж на 50 млрд грн. Витрати становитимуть 2,6 трлн грн.

Ми збільшили обсяги видатків на виплати пенсій, ліквідацію наслідків збройної агресії РФ (будівництво, ремонти, купівля людям житла), на наукову та науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити ВПО, – йдеться у повідомленні.

Загалом до другого читання у проекті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 млрд грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Першим пріоритетом незмінно залишаються безпека та оборона, а тому на боротьбу з окупантами буде спрямовано понад 1 трлн грн. – понад 18% ВВП.

– Фінансуємо українську армію самостійно за рахунок внутрішніх ресурсів. Дефіцит держбюджету наступного року становитиме понад 20% ВВП. Покриватимемо його за рахунок допомоги партнерів. Нам потрібно залучити 38 млрд доларів. Отримаємо їх від ЄС, США, МВФ та інших донорів. Рухаємось у цьому напрямку і є всі підстави розраховувати на прогрес, – резюмував прем’єр-міністр.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-31 21:32:19