Україна і світ

Універсальна та ефективна діагностика: як в Україні пройти гастроскопію безкоштовно

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України дали розгорнуту інформацію, як можна пройти безкоштовно гастроскопію.

– Езофагогастродуоденоскопія або гастроскопія – це обстеження стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки за допомогою спеціального приладу – ендоскопа, – йдеться в повідомленні МОЗ.

Відзначається, що гастроскопія дозволяє оглянути внутрішні стінки цих органів, ввести ліки і взяти біоматеріали для дослідження.

За словами медиків, за допомогою гастроскопії можна виявити онкологічні захворювання органів травлення на ранніх стадіях. Тому дослідження входить до переліку пріоритетних у програмі медичних гарантій і безоплатно для пацієнтів віком понад 50 років.

Повідомляється, що якщо пацієнту виповнилося 50 років, він може звернутися до свого сімейного або лікаря і отримати направлення. Після цього потрібно записатися на процедуру в медичний заклад, що має договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за напрямом “Езофагогастродуоденоскопія”.

Якщо пацієнту ще не виповнилося 50 років, але лікар вважає за необхідне проведення такого дослідження, він видає направлення – і гастроскопія теж буде безкоштовною. Необхідно лише записатися до медзакладу, який надає амбулаторні послуги за договором з НСЗУ та має відповідне обладнання.

Якщо потреба в гастроскопії виникла під час стаціонарного лікування, окремо її оплачувати також не потрібно, оскільки вартість процедури покриває НСЗУ.

Необхідний медичний заклад можна знайти, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

При процедурі пацієнтам гарантується:

  • консультація лікаря;
  • місцева або загальна анестезія;
  • аналіз і опис результатів;
  • запис результатів обстеження (фото/відеофіксація) на цифровий носій пацієнта за бажанням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Більше про шість безкоштовних досліджень для раннього виявлення онкології можна дізнатися за цим посиланням.

поради
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-19 13:33:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин