Україна і світ

Унікальні кадри: телескоп Джеймса Вебба показав зіткнення двох галактик

Космічний телескоп Джеймса Вебба поділився унікальним знімком незвичайної галактики Колесо Воза. Це скупчення зірок створилося завдяки зіткненню з галактикою-супутником.

Унікальне фото зроблено завдяки інфрачервоній камері супутника – на тлі величезної галактики видніються дві менші. Швидше за все, вони розташовані набагато далі.

Відомо, що Колесо Воза розташоване в 500 млн світлових років від нас у сузір’ї Скульптора. Таку назву галактика отримала завдяки зовнішньому вигляду – вона схожа на колесо воза. Незвичайну форму вона набула завдяки зіткненню з дрібнішою галактикою.

Колесо Воза – не відкриття для вчених. Галактику вже вивчали й інші телескопи, у тому числі попередник Вебба – Hubble. Однак, передова інфрачервона камера показала більше деталей, ніж це робили інші апарати.

Зараз галактика перебуває у проміжному стані формування – неможливо передбачити, яку форму вона набуде у результаті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відомо, що телескоп Джеймса Вебба вперше показав свої можливості влітку 2022 – тоді він сфотографував далекий всесвіт з максимальною деталізацією. До нього такою якістю фото не міг похвалитися жоден із апаратів. Його робота дозволить вченим дізнатися більше про космос, його закони та багаторічну історію.

Телескоп Джеймса Вебба
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-03 13:36:12