Україна і світ

Український омбудсмен передав російській стороні список із понад 20 тисяч полонених

У Туреччині відбувся третій раунд переговорів українського та російського омбудсменів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Понад двох годин обговорювали гуманітарні питання. Зокрема, ініціативу щодо пришвидшення та поглиблення питання повернення наших військовополонених та звільнення цивільних заручників», — зазначив Дмитро Лубінець.

Він передав російській омбудсменці тетяні москальковій список заручників:

  • затримані росією з 2014 року до 24 лютого 2022 року, зокрема — на території Криму, так звані «бранці кремля» — 158 осіб;
  • затримані на території Донецької та Луганської областей — 373 людини;
  • цивільні заручники, яких рф затримала і затримує на територіях, які тимчасово перебували, чи перебувають під російською окупацією з 24 лютого 2022 року (наприклад, у Київській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях). Кількість таких людей становить понад 20 тисяч осіб.

Під час спілкування омбудсмени домовилися, що рф на підставі Женевських конвенцій, розгляне пропозицію щодо проведення репатріації поранених військовослужбовців.

Омбудсмен уточнив, що за основу формування списків взяли віковий ценз та передали перший список осіб, яким виповнилося понад 70 років, а також список громадян України, яким виповнилося більше 65 років і які перебувають у важкому медичному стані. Таких наразі понад 2000 осіб.

«Попередньо російська сторона погодилася дізнатися, де вони перебувають, в якому стані та чому їх утримують. Перший етап — це отримання інформації від росіян, а далі будемо порушувати питання щодо процедури їхнього повернення. Адже якщо їм не висувають звинувачень, то згідно з Міжнародним гуманітарним правом, рф їх повинна відпускати. І ми будемо напрацьовувати механізми яким чином повертати наших громадян додому», — зазначив він.

Крім того, у ході зустрічі сторони обговорили питання повернення до України дітей і відновлення документів.

російська сторона також повідомила, що на її території перебувають діти, які хочуть повернутися в Україну і за сприяння обох омбудсманів їх можна буде повернути родичам. При цьому російська сторона не надала особисті дані таких дітей, зауважив Дмитро Лубінець.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У зв’язку з цим, він закликав громадян України, які розшукують дітей, звернутися до нього. Омбудсмен пообіцяв скласти список батьків та рідних, які можуть забрати дітей, й далі працювати над їхнім поверненням.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-13 16:35:37