Україна і світ

Українські біженці в Чехії: скільки знайшли роботу, вакансії та розмір зарплат

У Чехії щомісяця збільшується кількість українців, які працюють. За останніми даними, офіційно в країні працевлаштовано майже 100 тис. українських біженців, з яких близько 3/4 становлять жінки.

Експерти міграційної платформи EWL проаналізували, що Чехія продовжує реєструвати стабільний потік новоприбулих, але з березня 2022 року він трохи скоротився. Більшість українців, які зараз приїжджають і працюють в Чехії, – це вихідці з центральних і південно-східної областей.

– Частина біженців, які приїхали в перші місяці війни, вже повернулися в Україну. Зараз залишаються та їдуть працювати до Чехії мешканці Запоріжжя, Миколаєва, Одеси, Маріуполя, Дніпра. Вихідців із Заходу України, які працюють в Чехії – десь 10%, – розповіла директорка з питань міжнародного розвитку міграційної платформи EWL Міхаліна Селєвіч.

Серед актуальних вакансій та професій зараз – працівник з виробництва запчастин для автомобілів. У Чехії розташовані заводи багатьох міжнародних брендів, тому є широкий вибір професій у цій галузі. Також багато вакансій працівника комплектації продукції на складах та у сфері логістики (збір деталей кондиціонерів, вентиляторів, кондиціонерів для автомобілів або комплектування товарів).

– Переважна більшість роботодавців пропонують безкоштовне житло для своїх працівників. І навіть можуть розмістити родину – наприклад, взяти чоловіка на роботу з дружиною і дітей, але тоді чоловік має заплатити за розміщення родини. Деякі підприємства забезпечують своїх працівників безкоштовним харчуванням або за пільговими цінами. Це робота, яка не вимагає знання чеської мови та досвіду. За місяць можна заробити 21,5- 29,3 тис. крон нетто (близько 34-46,5 тис. грн), – зазначає вона.

Заробітні плати в Чехії залежать від регіону та сфери діяльності. У середньому тут можна отримати 18-35 тис. крон на місяць (близько 28,5–55,6 тис. грн).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За даними дослідження Біженці з України в Польщі, Румунії та Чехії, проведеного експертами міграційної платформи EWL разом з Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, близько 89% українських біженців не працювали у Чехії раніше. Ще 22% були висококваліфікованими працівниками на батьківщині, а 24% респондентів володіють чеською мовою щонайменше на розмовному рівні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-30 14:08:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин