Україна і світ

Україні потрібно більше зброї, антиросійських санкцій та фінансової підтримки — Міністр фінансів Сергій Марченко

Міністр фінансів України Сергій Марченко (ліворуч). Ілюстративне фото

Незаконне вторгнення росії в Україну — основна причина світової кризи. На цьому наголосив Міністр фінансів України Сергій Марченко під час дискусії «Війна в Україні: Фінансування перемоги», організованій аналітичним центром Bruegel. Як повідомляє Урядовий портал, у заході взяли участь представники Європейської Комісії, аналітичних центрів та економісти.

Під час дискусії було обговорено, як Європа може фінансово підтримати Україну у короткостроковій перспективі для пришвидшення перемоги у війні.

Сергій Марченко зазначив, що більшість економічних та фінансових проблем у світі, спричинені неспровокованою війною рф.

— Україна здатна зупинити агресора і, як наслідок, глобальний вплив війни на весь світ, проте нам необхідна підтримка міжнародної спільноти, щоб якомога швидше перемогти. Зброя, санкції, фінансова допомога — те, чого ми потребуємо найбільше, — зазначив Міністр фінансів.

Водночас Сергій Марченко наголосив, що до війни Україна мала стійку економічну ситуацію:

— До війни наш дефіцит становив 3%, а борг до ВВП — близько 50%. Проте повномасштабне вторгнення завдало сильного удару по нашій економіці, і ми прогнозуємо спад ВВП у понад 30% у цьому році, — додав Міністр фінансів.

Також Сергій Марченко розповів про боротьбу на фінансову фронті протягом 8 місяців повномасштабної війни. Зокрема, про випуск військових облігацій, збільшення фінансування сектору оборони та забезпечення всіх соціальних видатків, залучення 23,1 мільярда доларів США зовнішнього фінансування, а також заощадження 6 мільярдів доларів США завдяки домовленості з кредиторами України про призупинення виплат боргів до кінця 2023 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У 2023 році Україні необхідно понад 3 млрд доларів США фінансової підтримки щомісяця тільки на покриття соціальних видатків. Окрім того, держава потребує додаткового фінансування для відновлення критичної інфраструктури у найближчій перспективі. Міністр фінансів зазначив, що Україна розраховує на підтримку міжнародних партнерів, зокрема колег із Європейського Союзу.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-27 00:22:54