Україна і світ

Україні дозволили закупити газ через спільну платформу ЄС – єврокомісар

Україна зможе долучитися до схеми спільної закупівлі газу країнами Європейського Союзу. Йдеться про купівлю 2 млрд кубометрів блакитного палива для нашої країни.

Про це поінформувала єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон під час зустрічі із законодавцями ЄС.

– Ми інтегрували Україну в платформу спільних закупівель газу з метою допомогти отримати 2 млрд кубометрів додаткового газу, – наголосила Сімсон.

Країни-члени ЄС планують підписати перші контракти на спільну закупівлю газу вже влітку 2023 року.

Зараз дивляться

На початку лютого заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович повідомляв про плани України придбати близько 2 млрд кубометрів газу через енергетичну платформу Євросоюзу в рамках спільної закупівлі блакитного палива.

Це питання обговорювалося з міністром енергетики України Германом Галущенком.

– Ми вже обговорили…, скільки газу Україна зможе купити через енергетичну платформу ЄС. Це близько 2 млрд кубометрів. І можу сказати, що Україна є однією з перших країн, яка так чітко вказала на необхідність цього, – наголошував Шефчович 2 березня, під час спільного засідання українського уряду та Єврокомісії в Києві.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час нещодавнього візиту на саміт Україна-ЄС запросила нашу державу взяти участь у системі спільних закупівель газу.

Як інформує агентство Bloomberg, Євросоюз планує здійснити перші кроки зі спільної закупівлі газу на світовому ринку в квітні. Члени блоку тим самим хочуть знизити ціни на енергоносії, зростання яких спровокувала Росія своїм вторгненням в Україну та скороченням постачання газу до ЄС.

Шефчович у коментарі виданню розповів, що, згідно з початковими оцінками, “спільний попит 27 країн блоку та трьох сусідніх країн” становить 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років.

Після оголошення тендеру в квітні Євросоюз сподівається, що перші контракти з постачальниками вдасться підписати приблизно в червні. Продавцями блакитного палива можуть стати США, країни Близького Сходу та Африки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нещодавно в НАК Нафтогаз України запевнили, що нашій країні вистачить ресурсів для закінчення опалювального сезону 2022-2023.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-09 16:42:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин