Україна і світ

Україні для перемоги, окрім звичайної зброї, потрібна ще й кіберзброя — РНБО

Потрібно розглянути можливість створення європейської кіберкоаліції для спільного реагування у випадку масштабних кібератак. На цьому під час онлайн-зустрічі з політичним керівництвом, що представляє 290 муніципалітетів та 21 регіон Швеції, Шведської асоціації місцевих органів влади та регіонів наголосила керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України, секретар Національного координаційного центру кібербезпеки Наталія Ткачук.

Про це повідомляє пресслужба РНБО.

«Завдяки спільній злагодженій роботі всіх суб’єктів кібербезпеки Україна показала високу стійкість національної системи кібербезпеки. Зараз необхідно розглянути можливість створення європейської кіберкоаліції, яка б не тільки забезпечувала обмін інформацією, розвідувальними даними та єдині стандарти кібербезпеки, але й передбачала створення спільних механізмів реагування у випадку масштабних кібератак та протоколів спільних дій як на національному, так і на міжнародному рівні. І Україна готова ділитися власним досвідом», — зазначила Наталія Ткачук.

Вона також акцентувала на необхідності обговорення на світовому рівні питання щодо ухвалення норм міжнародного права, які б чітко визначали зміст кібервійни, правила її ведення, кібератак та відповідальності за ці дії.

«Вже зараз потрібно сформувати чітке бачення, які види кібератак слід вважати воєнними злочинами. Визначити правовий статус кіберкомбатантів і механізм захисту наших кіберволонтерів за міжнародним правом», — повідомила Наталія Ткачук.

Вона зазначила, що у цій кібервійні на боці України сьогодні весь демократичний світ — кіберволонтери, урядові структури, ІТ-бізнес.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Ми високо цінуємо їхню підтримку. Але для перемоги нам дуже потрібна зброя, зокрема кіберзброя», — зазначила секретар НКЦК.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-31 14:16:29