Україна і світ

Українців у Польщі змусять повернути майже 2 млн злотих неправомірно наданих соцвиплат

У Польщі заявили, що приблизно 2 млн злотих було неправомірно виплачено громадянам України Інститутом соціального страхування.

Як повідомляє Rzeczpospolita, саме через це допомогу, яку ZUS виплатив біженцям після того, як вони залишили Польщу, хочуть повернути.

– Заклад соціального страхування (ZUS) ухвалює послідовні рішення щодо неправомірно отриманих виплат і зобов’язує бенефіціарів повернути їх, – розповів речник ZUS Павел Жебровський.

Якщо український біженець хотів отримати допомогу у Польщі, то він не міг залишати її більше, ніж на 30 днів. Однак тривалий час існувала проблема у визначенні того, хто виїхав.

Зараз дивляться

28 січня 2023 року набула чинності поправка до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку з війною, яку розв’язала Росія на території України. У ній йдеться, що виплата допомоги сім’ям громадян України, перебування яких у Польщі вважається легальним, підлягає припиненню, якщо одержувач допомоги або дитина, на яку призначено допомогу, виїжджає за межі Польщі.

Завдяки поправці, ZUS також отримав доступ до реєстру Прикордонної служби, а разом з ним і до інформації про дати в’їзду та виїзду громадян України з території Польщі.

Протягом місяця, коли діяло нове положення Закону про допомогу, ZUS припинив виплату допомоги близько 3 200 громадянам України.

Жебровський пояснив, якщо такі особи повернуться до Польщі протягом 30 днів, рахуючи від дати виїзду, вони не втратять легального перебування в Польщі і виплати допомоги будуть відновлені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Rzeczpospolita

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-08 22:14:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин