Україна і світ

Українці мають право жити в мирі та свободі на своїй землі — МЗС Великої Британії

Джеймс Спенсер Клеверлі. Кадр із відео

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Джеймс Клеверлі 31 жовтня 2022 року виступив із заявою в Палаті громад щодо ситуації в Україні, де серед іншого сказав: «Ніщо не змінить нашого переконання, що українці мають право жити в мирі та свободі на своїй землі. Ось чому ми стоїмо і будемо продовжувати стояти поруч з нашими українськими друзями, поки не настане день — а він неминуче настане — коли вони переможуть».

Повний текст виступу Міністра закордонних справ Сполученого Королівства

Пане спікере, з дозволу я поінформую палату про ситуацію в Україні.

Сьогодні вранці російські ракети знову вдарили по Києву та іншим містам, знищивши критичну національну інфраструктуру та позбавивши українців води та електроенергії.

Раніше сьогодні я розмовляв з нашим послом у Києві і знову почув про надзвичайну стійкість народу України перед обличчям російської агресії.

На вихідних росія призупинила свою участь у Чорноморській зерновій ініціативі, яка дозволяла експортувати 100 000 тонн продовольства щодня, у тому числі до деяких із найменш розвинених країн світу.

путін мститься за свої військові невдачі на мирних жителях України, відключаючи їм електроенергію та водопостачання, а також на найбідніших людях у світі, погрожуючи їм постачанням продовольства.

Понад 60 відсотків пшениці, експортованої в рамках Чорноморської зернової ініціативи, відправляється в країни з низьким і середнім рівнем доходу, включаючи Ефіопію, Ємен і Афганістан.

Було б недобросовісно, щоб ці землі постраждали через невдачі путіна на полі бою в Україні.

Я закликаю росію припинити перешкоджати цій життєво важливій ініціативі, яка допомагає нагодувати голодних у всьому світі і погодитися на її розширення.

Тим часом російські безпілотники-смертники та крилаті ракети вбивають українських мирних жителів, знищують їхні будинки та навіть руйнують дитячий майданчик.

Третина електростанцій країни була виведена з ладу за один тиждень.

Ніщо з цього не досягає жодної військової мети.

Єдина мета путіна — поширювати терор і позбавляти українські родини даху, світла й тепла з наближенням суворої зими.

Виступ Міністра закордонних справ у Палаті громад. Кадр із відео

Я впевнений, що Палата представників приєднається до мене в засудженні його порушень міжнародного гуманітарного права.

Я впевнений, що кожен шановний і високоповажний депутат розділить моє переконання, що путін ніколи не зламає дух українського народу.

І Палата представників розділить мою недовіру щодо кричущих суперечностей у мисленні путіна.

Він стверджує, що Україна є частиною росії, а українці — росіянами, але водночас називає їх нацистами, яких треба безжально бомбити.

Коли він розпочав вторгнення, він переконав себе, що російські війська зустрінуть у Києві радо, і вони або підтримають його, або будуть занадто боягузливими, щоб стати на його шляху.

Він не міг помилятися більше.

Останні вісім місяців показали масштаби його прорахунків.

Вони показали варварство його нападу, включно з масовими зґвалтування, вчинені російськими солдатами в Україні.

Кампанія Сполученого Королівства із запобігання сексуальному насильству під час конфлікту є актуальною, ніж будь-коли, і наступного місяця я проведу конференцію на цю життєво важливу тему.

І тепер кремль вдається до розповсюдження неправдивих заяв, випускаючи вигадані історії, які більше говорять про розломи в російському уряді, ніж про нас.

Також заслуговує на осуд те, що Іран поставив росії безпілотники Shahed, які завдають руйнувань Україні, порушуючи резолюцію ООН № 2231.

20 жовтня уряд ввів санкції проти трьох іранських командирів, причетних до постачання зброї до росії, а також компанії, яка виробляє безпілотники Shahed.

Раніше 30 вересня путін оголосив, що росія анексувала чотири регіони України площею 40 000 квадратних миль — найбільше захоплення землі в Європі з часів Другої світової війни.

Це ще раз викриває його самообман.

путін оголосив про анексію території, яку він не захопив, — і те, що йому вдалося захопити, він зараз втрачає.

12 жовтня 143 країни — три чверті всіх членів ООН — проголосували на Генеральній Асамблеї за засудження анексії.
У росії було лише чотири прихильники — Сирія, білорусь, Нікарагуа, Північна Корея — і коли ці режими стають вашими єдиними друзями, ви знаєте, що ви справді ізольовані.

Коли 141 країна засудила вторгнення путіна ще в березні, деякі припустили, що чи це була межа міжнародної підтримки України.

Останнє голосування показало, що ще більше країн готові засудити росію.

Але путін все ще вважає, що, піднявши ціни на продовольство та енергоносії, ми втратимо рішучість.

Наше завдання — довести, що він неправий.

Ми не похитнемося в підтримці права України на самооборону.

Я зробив це рішуче послання, коли розмовляв зі своїм українським колегою у вівторок, і мій шановний друг прем’єр-міністр сказав те саме Президенту Зеленському, коли вони розмовляли по телефону, першому іноземному лідеру, якому він зателефонував після призначення прем’єр-міністром.

У четвер я візьму участь у зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Німеччині, де я надішлю єдиний сигнал нашої спільної рішучості.

Цього року Британія надала Україні 2,3 мільярда фунтів стерлінгів військової підтримки — більше, ніж будь-яка країна світу, окрім Сполучених Штатів Америки.

Ми надамо Україні більше підтримки для відновлення її енергетичної інфраструктури, і ми виділили 220 мільйонів фунтів стерлінгів гуманітарної допомоги.

Палата зверне увагу на безвідповідальні розмови путіна про ядерну зброю та абсурдні заяви про те, що Україна планує підірвати радіологічну «брудну бомбу» на власній території.

Жодна інша країна не говорить про використання ядерної зброї. Жодна країна не погрожує росії чи президенту путіну. Йому має бути ясно, що для Великої Британії та наших союзників будь-яке використання ядерної зброї докорінно змінить природу цього конфлікту. Це матиме серйозні наслідки для росії.

І наскільки контрпродуктивним було б для росії порушення норми проти використання ядерної зброї, яка дотримувалася з 1945 року і була основою глобальної безпеки.

Ніщо не змінить нашого переконання, що українці мають право жити в мирі та свободі на своїй землі.

Якби путін досяг успіху, кожен тиран-експансіоніст мав би сміливість зробити все найгірше і жодна країна не була б у безпеці.

Ось чому ми стоїмо і будемо продовжувати стояти поруч з нашими українськими друзями, поки не настане день — а він неминуче настане — коли вони переможуть.

Пане спікере, я пропоную цю заяву Палаті представників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Збройні Сили України вдячні Великій Британії за підтримку та допомогу!

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-01 06:05:46