Україна і світ

Україна здобула першу перемогу у справі боргу Януковича на $3 млрд у Верховному суді Британії

Верховний суд Великої Британії виніс рішення щодо позики на $3 млрд, яку Віктор Янукович взяв у Володимира Путіна в грудні 2013 року перед втечею з України.

Судді одноголосно ухвалили, що у справі не може бути винесено рішення у порядку спрощеного провадження.

– Україні слід дозволити захищати позов на підставі примусу, але лише тією мірою, в якій він ґрунтується на примусі особи або речей в результаті ймовірної погрози застосування сили з боку Росії. 

Захист України з питань спроможності, повноважень і контрзаходів має бути викреслений, – йдеться у повідомленні. 

На рішення суду вже відреагував президент України Володимир Зеленський, у своєму Twitter війн написав, що Україна здобула чергову перемогу над агресором. 

Зараз дивляться

– Україна здобула чергову перемогу над агресором – у Верховному суді Великої Британії у справі щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів. Суд вирішив, що захист Україні на підставі фактів погроз агресії РФ має отримати повну процедуру. Справедливість буде за нами! – написав президент України Володимир Зеленський.

Тим часом у Міністерстві фінансів України зазначили, що Росія намагалась переконати суд ухвалити рішення на користь Москви, застосувавши скорочену процедуру і тим самим уникаючи детального дослідження Верховним судом своїх дій.

– Але, у кінцевому підсумку, Верховний суд відхилив прохання Росії та справедливо визнав те, що аргументи лінії захисту України щодо примусу є спроможними та мають бути належним чином вивчені із дослідженням всіх доказів, – прокоментували у Мінфіні.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, суд визнав сильну позицію захисту України щодо примусу та погроз Росії застосувати силу, які Росія чинила ще у 2013 році, щоб примусити Україну випустити ці єврооблігації. 

– Тепер кремлю доведеться розкрити всю інформацію щодо дій проти України на відкритому судовому розгляді, – зауважив він.

Нагадаємо, в грудні 2013 року Україна випустила єврооблігації на 3 млрд доларів під 5% річних, які викупила Росія.

18 грудня 2015 Кабмін України ввів мораторій на виплату боргу Москві.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У лютому 2016 року Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона про стягнення $3 млрд.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-15 16:50:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин