Україна і світ

Україна як “газовий сейф”: Шмигаль розповів ЄС про можливості української енергетики

У понеділок, 5 вересня, під час робочого візиту до Брюсселя прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори на тему енергетики з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем.

За словами Шмигаля, однією з ключових тем розмови було запровадження повного ембарго на російські енергоносії, а також інтеграція нашої держави в енергетичний ринок Євросоюзу.

– Серед наших пріоритетів у боротьбі з агресором – запровадження повного енергетичного ембарго. Посилення санкцій проти РФ та інтеграцію України в енергетичний ринок ЄС обговорили з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем у Брюсселі. Подякував ЄС за послідовну політику, – поінформував Шмигаль у своєму Twitter-акаунті.

Шефчович, своєю чергою, повідомив, що відбулася дискусія щодо питання енергетичної безпеки.

– Ми маємо намір вивести співпрацю між Україною та ЄС в галузі критично важливої сировини на новий рівень у контексті відновлення України, – зазначив він.

Як уточнили в пресслужбі Кабінету міністрів, прем’єр також порушив питання спроможностей української енергетики. Шмигаль виступив за збільшення експорту електроенергії з України до Європейського Союзу на тлі зниження залежності країн Європи від енергоносіїв з РФ.

Як пояснив очільник Кабміну, експорт електроенергії з України може замінити суттєві обсяги імпорту російського газу. За словами Шмигаля, зараз потужність енергетичного експорту з нашої держави до Європи становить 300 МВт, тоді як потенціал – майже всемеро більший (до 2000 МВт).

Прем’єр наголосив, що Україна також має великі сховища газу та може стати своєрідним “газовим сейфом” для Європи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

З огляду на статус кандидата на членство в ЄС, який нещодавно отримала наша країна, Кабмін планує прискорити інтеграцію в енергетичний ринок ЄС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-05 18:21:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин