Україна і світ

Україна вражає об’єкти на території РФ дронами зі штучним інтелектом – CNN

Українські атаки на об’єкти на нафтогазової промисловості РФ стали можливими завдяки використанню безпілотників з великим радіусом дії та розширеними можливостями. У деякі БпЛА вдалось інтегрувати штучний інтелект, який допомогає орієнтуватися та уникати перешкод.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерело, близьке до української програми безпілотників.

Українські дрони зі штучним інтелектом

– Точність в умовах перешкод забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен літак має термінальний комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість, – пояснило джерело.

За його словами, польоти визначені заздалегідь з союзниками, і дрони дотримуються плану польоту, що дозволяє вражати цілі з метровою точністю.

Зараз дивляться

Така точність стала можливою завдяки датчикам дрона.

– У них є так званий „машинний зір“, який є різновидом штучного інтелекту. По суті, ви берете модель, розташовуєте її на чипі й навчаєте цю модель визначати географію і мету, до якої вона прямує, — сказав аналітик Королівського інституту об’єднаних служб, британського аналітичного центру Ной Сільвія.

Сільвія зазначає, що коли дрон розгортають, він здатний визначити, де він знаходиться. За його словами, БпЛА не потребує зв’язку із супутниками та є він повністю автономним.

Атаки на російські НПЗ

За даними розвідки Британії, українські атаки дронами по нафтопереробних заводах на території Росії вивели з ладу щонайменше 10% ворожих потужностей НПЗ.

Там вважають, що капітальний ремонт може зайняти багато часу і потребуватиме великих витрат. Все ускладнюється також міжнародними санкціями.

Глава СБУ Василь Малюк повідомляв, що в ході низки успішних операцій з використанням безпілотників для атак по нафтопереробних заводах Росії вдалось на 12% “мінуснути” і видобуток, і переробку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-02 13:23:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин