Львівський портал

Україна та Хорватія підписали угоду. Про що домовились

У хорватському Дубровнику президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами. Про це повідомили в Офісі президента.

Зазначається, що цією угодою Хорватія закріплює свій обовʼязок підтримувати Україну до перемоги у війні. Серед іншого йдеться про співпрацю між оборонно-промисловими комплексами, визначення перспектив спільного оборонного виробництва та локалізацію проєктів в Україні.

Окрім цього, країни вивчатимуть можливості зміцнення взаємодії у сфері цифрової стійкості й кібербезпеки та обмінюватимуться розвідувальними даними.  

На підтримку в гуманітарному розмінуванні виділили окремий блок. На цей напрям Хорватія вже виділила понад 10 мільйонів євро та продовжить надавати обладнання й ділитися знаннями. Ідеться також про сфери протимінної діяльності, догляд за ветеранами та судове переслідування за тяжкі злочини, адже Хорватія має свій досвід, пов’язаний із війною. 

Також в угоді містяться пункти, що стосуються допомоги в гуманітарній, енергетичній, правовій і науковій сферах.

Крім того, Хорватія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, і чинитиме санкційний тиск. Країна підтримує вступ України до ЄС та НАТО, а також зобов’язується й надалі докладати зусилля для реалізації формули миру.

Загалом Хорватія допомагає українцям з початку російської агресії у 2014 році. Загальна сума допомоги з лютого 2022 року – близько 300 мільйонів євро, зокрема 11 оборонних пакетів.   

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-09 15:55:12