Україна і світ

Україна просить внести Одесу до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Ілюстративне фото

Україна підготувала номінаційне досьє Одеси для включення до списку Всесвітньої спадщини і передає його до Організації Об’єднаних Націй із питань освіти, науки і культури.

Про це наголосив Президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників 215-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО.

«Разом із партнерами ми підготували номінаційне досьє Одеси для включення до списку Всесвітньої спадщини. Це ми передаємо до ЮНЕСКО. І я звертаюся до вас із проханням ініціювати проведення позачергової сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, щоб вирішити це питання для Одеси.

І, будь ласка: це не може затягуватися, це не може відкладатися. Одеса, як і всі інші міста України, є мішенню для російських ударів. Будь ласка, підтримайте Одесу! Покажіть саме на рівні ЮНЕСКО, що російський терор має закінчитися.

Колеги! Україна є сумлінним членом Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, культури і науки з 12 травня 1954 року. Наша держава завжди вкладається лише у збереження нашої з вами спільної спадщини й ніколи – у руйнування! Зараз ми потребуємо вашої підтримки. Підтримки так само у збереженні й захисті освіти, науки, культури.

Я хочу висловити подяку ЮНЕСКО та її партнерам за готовність надати 50 тисяч комп’ютерів для українських учителів для забезпечення навчання онлайн. Але ми потребуємо більшого.

Ми вже пропонуємо партнерам – і на державному рівні, і на рівні міжнародних та громадських організацій, бізнесу – долучитися до відбудови України після бойових дій.

Частина партнерів приєдналась. Зараз я звертаюся до тих, хто ще поки не вирішив підтримати українську відбудову. Цей проєкт обов’язково стане найбільшим економічним та інфраструктурним проектом у Європі за останні 50 років. І це історична можливість для кожного з вас – бути учасниками цього проекту, бути історично вагомими захисниками освіти, культури й науки – наших із вами спільних здобутків.

Вірю, що нашої із вами спільної міцності вистачить, щоб терор ніколи не переміг.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Я дякую вам за увагу! Дякую за цю можливість звернутися сьогодні до вас!» – заявив глава держави.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-12 00:16:37