Львівський портал

Україна поділилась досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО

Українська бойова система Delta успішно дебютувала на навчаннях НАТО у сфері антидронової боротьби. Захід проходив з 10 по 20 вересня у Нідерландах. Про це повідомило Міністерство оборони України.  

Загалом захід зібрав понад 450 учасників з 22 країн. На навчаннях випробували понад 60 різноманітних систем та технологій боротьби з безпілотниками. 

«На антидронових навчаннях ми не просто тестуємо технології, а й демонструємо бойовий досвід Delta, здобутий ціною величезних зусиль. Участь у подібних заходах дозволяє нам вдосконалювати тактику і підготовку, а також ділитися знаннями з партнерами. Успішне застосування Delta на цих навчаннях ще раз доводить, що Україна має значний потенціал у сфері розробки військових технологій», прокоментувала заступниця міноборони з цифрової трансформації Катерина Черногоренко. 

Зокрема, українська боєсистема виступила однією з ключових платформ планування навчань та відображення поточної локації «ворожих» та «своїх» дронів. Фахівці продемонстрували ідентифікацію дружніх БпЛА за допомогою протоколу UA drone ID. Протягом навчань розвідувальний німецький дрон «Vector» щодня здійснював по шість польотів, успішно інтегруючись через UA drone ID.   

Окрім цього, українські військові:  

  • інтегрували Delta з системами партнерів, що дало змогу отримувати інформацію про повітряну та наземну обстановку і виявлені цілі в повітрі;  
  • транслювали рух дронів у режимі реального часу, надаючи всім учасникам навчань ситуаційну обізнаність; 
  • застосовували модуль Mission Control для планування місій пілотів БпЛА під час відпрацювання сценаріїв антидронової боротьби. 

Відтак, НАТО включила до програми навчань використання FPV-дронів, сценарії з дружніми безпілотниками та масованими атаками дронів.  

Учасники заходу також відзначили можливості системи Delta у протидії дронам та наголосили на важливості військового досвіду України для зміцнення колективної безпеки партнерів. Представники НАТО планують надалі співпрацювати з українською командою та запрошують їх приєднатися до своїх заходів у майбутньому. 

Раніше Львівський портал повідомляв, що українська бойова система Delta отримала високу оцінку від керівництва НАТО за інноваційний підхід і взаємосумісність з системами Альянсу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-05 13:32:49