Україна і світ

Україна отримала від ЄС транш у €500 млн

Україна 14 отримала останній цього року транш у межах виняткової восьмої програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД) розміром 500 млн євро. 

Як повідомляє Міністерство фінансів України, загальне фінансування за даною програмою становить €5 млрд. 

– З початку повномасштабної війни Європейський Союз надав Україні  7,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Ці кошти допомогли впоратися з негативними економічними наслідками війни й зберегти стійкість фінансової системи в умовах повномасштабного вторгнення агресора. Дякую колегам з ЄС за послідовну та системну підтримку України, — заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Кредитні кошти макрофінансової допомоги планують спрямувати на фінансування найбільш нагальних видатків Держбюджету. У Мінфіні зазначають, що ці гроші сприятимуть підтриманню фінансової стабільності в Україні. 

У жовтні 2022 року Україна отримала транш до державного бюджету розміром €2 млрд. Другий надійшов у листопаді та становив €2,5 млрд.

Нагадаємо, 15 вересня депутати Європейського парламенту проголосували за виділення для України другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €5 млрд. 

Це другий та найбільший транш пакета макрофінансової допомоги Євросоюзу Україні загальним розміром €9 млрд. Перший €1 млрд державі надійшло у вересні. Ще  €5 млрд мали надійти у вигляді кредитів на вигідних умовах, а ще €3 млрд планувалось надавати як грант. Проте попри рішення ЄС, Київ не отримав цих коштів у повному обсязі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наступного року Європейський союз планує виділити Україні 18 млрд макрофінансової допомоги. Очікується, що кошти надходитимуть регулярно, а не як у 2022-му.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-14 17:34:03

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин