Львівський портал

Україна може відновити ексгумацію жертв Волинської трагедії

Український інститут національної пам’яті планує включити роботи з пошуку та ексгумації останків поляків у Рівненській області у 2025 році, зважаючи на відповідні запити з боку громадян Польщі. Про це йдеться у заяві УІНП.

В організації зазначили, що протягом 2024 року отримують звернення від громадян Польщі, які просять розглянути можливість пошуків та ексгумації їхніх членів родин на території Рівненської області.

Втім у вересні в інститут надійшло звернення, за результатами якого УІНП має намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану роботи та заходів на 2025 рік.

Голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович наголосив, що українська сторона й далі відкрита до взаємодії з польськими інституціями стосовно пошуку, збереження і догляду за місцями памʼяті українців у Польщі та поляків в Україні.

«Проте з огляду на те, що офіційні міжінституційні механізми щодо розв’язання проблемних питань з польською стороною в питаннях відновлення та збереження місць пам’яті вже тривалий час не діють… УІНП схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі», – прокоментував він.

Дробович зазначив, що при отриманні від польських громадян необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку УІНП буде «старатися допомогти їм попри війну і складну економічну ситуацію».

Український інститут національної пам’яті не уточняє, хто саме надіслав згаданий запит. Втім раніше ЗМІ повідомляли про звернення очільниці Товариства польсько-українського примирення Кароліни Романовської, яке стосувалось села Угли на території сучасної Рівненської області.

Нагадаємо, у липні 2023 року Сейм Польщі ухвалив резолюцію про вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини, заявивши, що польсько-українське примирення повинно включати «визнання провини і вшанування пам’яті жертв».

Перед цим президент Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда відвідали Луцьк для спільного вшанування жертв Волинської трагедії.

Втім вже влітку цьогоріч міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що «без вирішення “Волинського питання” не буде вступу України до Європейського Союзу». Проте невдовзі президент Польщі Анджей Дуда публічно заперечив ці слова.

Про ексгумацію жертв Волинської трагедії глава польського МЗС збирався говорити у Києві під час свого вересневого візиту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-02 20:02:17