Львівський портал

Україна і Греція підписали двосторонню безпекову угоду

У Брюсселі президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Грецької Республіки Кіріакос Міцотакіс підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

З початку повномасштабного російського вторгнення Греція надає Україні військову допомогу, зокрема матеріально-технічну та навчальну. Цією угодою Грецька Республіка закріплює готовність забезпечувати найбільш нагальні оборонні потреби України й надалі.

Разом із партнерами Греція надаватиме додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.

Крім того, ідеться про економічне партнерство, співпрацю у сфері безпеки, підтримку санкцій проти РФ, притягнення держави-агресорки до відповідальності та відшкодування збитків, а також взаємодію в галузях культури, освіти та мистецтва.

Греція зобов’язується брати участь у відновленні й реконструкції України, підтримує майбутнє членство в ЄС і НАТО й Формулу миру.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились понад три десятки країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Загалом Україна підписала вже 27 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом, Румунією, Чехією, Словенією, Ірландією та Грецією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ОП

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-17 16:22:20