Учені виявили в деяких стравах хімічні речовини, які роблять людей заручниками шкідливої їжі
Учені інституту дослідження старіння Buck відкрили механізм, який може пояснити, чому вживання смачної, але нездорової їжі викликає у нас бажання отримати її більше.
Робота нещодавно була опублікована в журналі eLife.
Серед страв, які, певною мірою, поневолюють людей, називають мало не всі смажені ароматні і популярні страви, у тому числі картоплю фрі, курячі крильця, свинячі реберця, курку-гриль, іншу висококалорійну їжу.
Зараз дивляться
Певні хімічні речовини, які називають кінцевими продуктами прогресивного глікування, або AGE, підступно діють в оброблених харчових продуктах.
Саме вони посилюють відчуття голоду та перевіряють нашу силу волі або здатність робити здоровий вибір, коли справа доходить до їжі.
– Перероблені сучасні продукти, збагачені AGE, викликають спокусу їсти більше, але ми мало знаємо про їхні довгострокові наслідки для здоров’я, – сказав професор Панкадж Капахі, один з авторів дослідження.
AGE – це метаболічні побічні продукти, які виникають, коли цукор поєднується з частиною білка, ліпіду або нуклеїнової кислоти.
Вони виникають природним шляхом, коли ми метаболізуємо цукор у клітині, але AGE також утворюються під час випікання, смаження на олії чи на грилі, а також містяться в багатьох оброблених харчових продуктах.
– Коричневий, рум’яний колір, який виникає під час приготування їжі, робить її апетитнішою на вигляд і смак. Вона навіть пахне спокусливо, важко встояти, — пояснює дослідник.
Підрум’янення страви, яке виникає, коли цукор і білок взаємодіють із теплом, називається реакцією Майяра. Кухарі дуже її цінують, бо вона призводить до утворення сотень, а іноді й тисяч привабливих AGE. Отже робить страву суперпопулярною.
– Виходить, ми не контролюємо споживання їжі, натомість, їжа намагається контролювати нас, — зазначив Муньєш Шанмугам, ще один автор дослідження.
Тому не хочемо помічати, що хімічні речовини, які забезпечують смакову привабливість страви, призводять до руйнувань в організмі.
Вони викликають запалення та окислювальне пошкодження кровоносних судин, гіпертонію, захворювання нирок, раку, а також неврологічних проблем.
– Накопичення цих метаболічних побічних продуктів у деяких органах, ймовірно, є одним із головних чинників старіння організму в цілому, – сказав Капахі.
Подібно до того, як підсмажений білий хліб, що став коричневим, не можна знову зробити білим. Так само немає способу позбутися AGE. Організм, звісно, самоочищається, але з віком ця здатність істотно зменшується.
Тож дослідники припускають, що захворювання, пов’язані з віком, з’являються саме через накопичення AGE.
Ці хімічні речовини, окрім того, що викликають захворювання та зменшують тривалість життя, також підвищують апетит до того самого небезпечного продукту. Що називається, прив’язують до нього людину, роблять її залежною.
А, отже, по суті, стимулюють переїдання.
– Проте, є прості речі, які будь-хто може зробити, щоб зменшити тягар AGE у своєму організмі, – каже Капахі.
За його словами, це може бути збільшене вживання цільного зерна (клітковина допомагає підтримувати стабільний рівень глюкози), приготування парової чи вареної їжі, а не смаженої чи на грилі.
Дослідники зазначили, що додавання кислоти під час приготування їжі, також сповільнює утворення AGE.
Джерело: ScitechDaily
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-28 12:22:44