Україна і світ

У Європі стартували навчання НАТО з ядерного стримування

У північно-західній Європі сьогодні, 17 жовтня, розпочалося навчання «Стійкий полудень» (Steadfast Noon), яке триватимуть до 3 жовтня. За цей час військово-повітряні сили НАТО відпрацьовуватимуть можливості ядерного стримування із залученням десятків літаків.

Про це повідомляється на сайті НАТО.

У щорічних навчаннях «Стійкий полудень» візьмуть участь 14 країн і до 60 літаків різних типів, включаючи бомбардувальники B-52, винищувачі четвертого і п’ятого поколінь, а також літаки-розвідники і літаки-заправники.Тренувальні польоти проходитимуть над Бельгією, яка приймає навчання, а також над Північним морем і Сполученим Королівством.

Відзначається, що бойова зброя не застосовуватиметься.

«Ці навчання допомагають гарантувати, що ядерне стримування Альянсу залишається безпечним, захищеним і ефективним», – сказала речник НАТО Оана Лунгеску.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У новій Стратегічній концепції НАТО, яку в червні 2022 року ухвалили лідери Альянсу на Мадридському саміті, зазначено, що «фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії». У Стратегічній концепції наголошується: «поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом. Метою НАТО є безпечніший світ для всіх. Ми прагнемо створити середовище безпеки для світу без ядерної зброї».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-17 09:05:48