Україна і світ

У холодильнику, погребі або у вигляді спеції: як зберегти хрін на зиму


Хрін — одна з найпопулярніших спецій, яку часто використовують у кулінарії під час приготування різноманітних страв.

У цій статті ми розповімо, як зберігати хрін на зиму, щоб він якомога довше залишався свіжим та смачним — читайте докладніше на Life. Факти ICTV.

Як зберігати хрін на зиму: основні правила

  • Щоб зберегти хрін свіжим протягом зими, важливо обирати здорові корені без пошкоджень. Заражений хрін може швидко згнити.
  • Попередньо необхідно обрізати зайве бадилля. Потім ретельно очистити кореневища від землі та залишити їх на кілька годин просохнути, щоб уникнути появи плісняви або гниття.
  • Оптимальна температура для зберігання хрону — від 0 до 5 °C. Вища температура може призвести до його псування, а низька — до замерзання.
  • Якщо ви поклали хрін на тривале зберігання, регулярно перевіряйте його стан. Якщо корінь почав гнити або покрився пліснявою, відразу видаляйте пошкоджені частини.

Які існують способи зберігання хрону взимку

  • У вигляді порошку

Якщо ви хочете зберігати хрін протягом тривалого періоду, з нього можна зробити порошок.

Для цього корінь ретельно висушують, а потім подрібнюють в кавомолці або блендері до стану порошку. Зберігати хрін в сухому вигляді необхідно у прохолодному місці. Це можна робити у герметичних контейнерах або скляних банках, щоб зберегти його аромат і смакові властивості.

Ще один варіант — сушений хрін в духовці. Для цього необхідно ретельно промити корінь у прохолодній воді, очистити й нарізати тоненькими смужками.

Після цього необхідно взяти деко та рівномірно викласти на нього брусочки хрону. Потім відправити в розігріту до 60 градусів духовку та потримати приблизно 30 хвилин або годину.

Зверніть увагу! Дверцята духової шафи весь час мають бути відкритими, щоб зайва волога з коренеплодів швидше випаровувалася.

Після того як шматочки хрону підсушаться та охолонуть, необхідно подрібнити їх у блендері. Отриману суміш можна зберігати в скляній або пластиковій тарі зі щільно накритою кришкою.

  • У консервованому вигляді

Для зберігання корінь можна натерти та законсервувати у вигляді гострої закуски.

Приготувати хрін, консервований у банках, можна, змішавши його з оцтом або водою. Для цього натертий хрін заливають кип’яченою водою або оцтом, додають сіль і цукор на смак, а потім поміщають в стерилізовані банки.

Цей спосіб дозволяє зберігати хрін протягом кількох місяців без втрати смакових якостей. Зберігати готовий продукт можна у холодильнику.

  • У холодильнику

Один із найпоширеніших способів зберігання хрону на зиму — це використання холодильника.

Для цього потрібно вибрати молоді, здорові корінці хрону без пошкоджень. Перед зберіганням їх необхідно вимити, добре висушити та обернути в пергаментний папір або фольгу, щоб зберегти вологу.

Після обгортання корінь можна помістити в пластиковий контейнер або просто вкласти в поліетиленовий пакет. Важливо, щоб в пакеті були невеликі отвори для циркуляції повітря. Цей метод дозволяє зберігати хрін у холодильнику протягом 2-3 тижнів.

  • У замороженому вигляді

Зберігати хрін на зиму можна і в замороженому вигляді. При такому способі залишаються практично всі корисні властивості та аромат спеції.

Для заморожування корінь хрону потрібно попередньо очистити, нарізати на невеликі шматочки або подрібнити в блендері.

Після цього його можна покласти в пластикові пакети або контейнери і помістити в морозильну камеру. Важливо, що хрін заморожується не в чистому вигляді, а разом із водою, щоб зберегти його консистенцію.

Як зберігати корінь хрону у погребі

Якщо ви хочете зберігати хрін у свіжому вигляді, тоді його можна покласти у прохолодному місці.

Підвал або погріб — це ідеальне місце для зберігання хрону протягом зимового періоду. Завдяки оптимальній температурі та вологості хрін може зберігатися досить довго, не втрачаючи своїх смакових якостей.

Для зберігання коренів хрону найкраще використовувати ємності або пісок. Для цього корінь хрону просто закопують у пісок або спеціальну землю. Переконайтеся, що шар суміші на дні не менший за 7 см. Кожен корінь хрону укладайте окремо, залишаючи невеликі проміжки між ними, і щедро присипте піском.

Не забувайте регулярно злегка зволожувати пісок раз на тиждень, але будьте обережні, щоб не перезволожити його, інакше корені можуть загнити чи запліснявіти.

Для зручності можна використовувати дерев’яні ящики, в які кладеться волога земля, а корінці хрону розміщуються окремо, щоб вони не стикалися один з одним. Важливо, щоб температура в підвалі не перевищувала 5 °C і не була занадто низькою.

Отже, зберігати хрін на зиму можна кількома способами: у холодильнику, підвалі, морозильній камері або у вигляді приправи.

Вибір методу, як зберегти хрін на зиму, залежить від ваших умов, але головне — це забезпечити правильну температуру, вологість і регулярну перевірку стану корінців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете насолоджуватися смачним хріном цілу зиму.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-22 15:34:00