Суспільне мовлення

У Стрийському парку Львова реставрують фонтан зі скульптурою “Івасик-Телесик”

У Стрийському парку Львова реставрують фонтан зі скульптурою “Івасик-Телесик”. У лебедів замінили пошкоджені частини, реставратори зняли старий шар фарби і попрацювали над деталями скульптури.

Реставратор Роман Бордун каже, що на скульптурі було кілька шарів фарби.

“Ми робили розчистку від попередніх шарів фарби. Тут їх було близько 3-4 шарів фарби в різних місцях і вони всі відрізняються один від одного. Останній шар був найскладніший, такий як гумою обтягнутий, от ми відкриваємо оригінальний бетон, щоб в подальшому можна було пофарбувати”, — каже реставратор Роман Бордун.

Реставратори знімають нашарування фарби зі скульптури “Івасик-Телесик” у Львові. Суспільне Львів

Над реставрацією скульптури працювали близько півтора місяця. Відновити її вирішили після того, як елементи фонтану пошкодили відвідувачі, каже головний інженер Стрийського парку Володимир Пущак.

“Було багато недобросовісних відвідувачів, які хотіли сфотографуватись на скульптурі і від того пошкодили крило, голови лебедів були пошкоджені, а також у скульптурі хлопчика була відламана рука”, — каже головний інженер Стрийського парку Володимир Пущак.

У Стрийському парку Львова реставрують фонтан зі скульптурою "Івасик-Телесик"

Зняття фарби зі скульптури “Івасик-Телесик”. Суспільне Львів

У майстерні реставратори виготовили нові деталі, розповідає скульптор-реставратор Андрій Федоришин.

“Приблизно 10 років тому були зроблені неякісні відтворення ший лебедів. Вони не відповідали оригіналу, була втрачена рука. У сина автора і онука знайшли фотографії оригіналу, як він виглядав спочатку і власне по тих фотографіях відновлювали фрагменти скульптури”, — каже скульптор-реставратор Андрій Федоришин.

У Стрийському парку Львова реставрують фонтан зі скульптурою "Івасик-Телесик"

Автор скульптури “Івасик-Телесик” Лаврентій Гром. Фото надав Роман Гром

Автором скульптури “Івасик-Телесик” є львівський скульптор Лаврентій Гром. Позував для скульптури його син Роман Гром. Тоді йому було вісім років. Зараз чоловікові 75 років.

У Стрийському парку Львова реставрують фонтан зі скульптурою "Івасик-Телесик"

Роман Гром біля скульптури батька. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Майстри завершили роботи над скульптурою, далі візьмуться за ремонт чаші фонтану, розповів головний інженер Стрийського парку Володимир Пущак. Орієнтовна вартість робіт — близько 200 тисяч гривень. Роботи оплачує Стрийський парк. Відкрити фонтан планують до кінця червня.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин