Україна і світ

У столиці відкрили «Юрту незламності» – «Жеңілмейтін киіз үй»

Сьогодні у столичному парку імені Тараса Шевченка урочисто відкрили «юрту незламності». Це друга юрта, збудована в Україні казахською діаспорою, перша з 6 січня працює в Бучі. Ідея цього проєкту належить міжпарламентській групі дружби «Україна-Казахстан», а втілили його казахстанський бізнесмен Даулет Нуржанов та казахська діаспора в Україні.

Юрту незламності зробили казахські майстри, вона повністю відповідає традиції будівництва цього комфортного пересувного будинку степного кочівника. Її загальна площа – близько 60 кв. метрів. Каркас дерев’яний – із верби, при зведенні не використано жодного цвяха, усі з’єднання шкіряні.

На стінах юрти розміщуються ворсисті килими, які захищають від холоду, розвішані тускіїзи – настінні килими, прикрашені вишивкою шовковими та бавовняними нитками. Також у київській юрті організатори організували виставку національного одягу.

Представниця казахської діаспори волонтерка Саулє Рівна (Алієва) розповіла кореспонденту АрміяInform, що реалізація такого проєкту дуже своєчасна, адже російський агресор ні на день не припиняє обстріли, бажаючи залишити українців та інші народи, що проживають в Україні, світла й тепла й таким чином позбавити їх волі до перемоги.

За словами Саулє, в Україні проживає близько 60 тисяч казахів. Найактивніші з них після початку широкомасштабної війни долучилися до волонтерства: «Ми з квітня місяця щотижня їздимо до якогось із сіл, що на визволеній території: Київщина, Чернігівщина, Харківщина, Херсонщина…

Допомагаємо людям, які пережили окупацію, годуємо їх нашими національними стравами, веземо гуманітарну допомогу, одяг, медикаменти. Також влаштовуємо концерти та свята для дітей. І у такий спосіб підтримуємо Україну».

На заході у степному будиночку лунали українські щедрівки. А відомий казахський волонтер Даулет Бейсембаєв зачитав присутнім звернення від 300-тисячної української діаспори в Казахстані.
– Пишаємося, що у цей важкий час збройної боротьби народу України проти загарбницької московської навали – наші казахські побратими допомагають йому усім, чим тільки можуть, – йшлося у зверненні активу українських громад – членів Асоціації «Українці Казахстану».

На відкриті також гості заходу змогли скуштувати казахський плов, кумис, інші традиційні національні страви. За інформацією організаторів проєкту, в Україні з’являться ще чотири такі юрти – у Харкові, Львові, Одесі та Черкаській області. Кореспонденту АрміяInform вдалося дізнатися, що на Черкащині вона з’явиться або у селі Моринці, де народився Тарас Шевченко, або в селі Буки біля знаменитого каньйону. Попередньо «юрти незламності» прийматимуть своїх відвідувачів
щонайменше до квітня.

Нагадаємо, що відкриття першої в Україні «юрти незламності» спричинило критику російської влади. Офіційна представниця МЗС рф Марія Захарова заявила, що можлива участь у її будівництві влади Казахстану могла б завдати шкоди «російсько-казахстанському стратегічному партнерству та союзництву».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото і відео автора

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-14 18:09:15