Україна і світ

У столичному метрополітені відкрилась фотовиставка «Війна крізь об’єктив: фото з України»

????????????????????????????????????

У вестибюлі станції київського метро «Золоті ворота» 2 грудня відкрилась фотовиставка «Війна крізь об’єктив: фото з України». В експозиції представлені 50 світлин українських та іноземних фотожурналістів, зроблені у різних містах України після початку широкомасштабного вторгнення росії.

Деякі з представлених знімків уже стали іконами. За кожною світлиною — долі людей, які стали на захист рідної землі у складі Збройних Сил України, які працюють в тилу і збирають волонтерську допомогу, які втратили рідних та власну домівку і були змушені рятуватися в інших регіонах України і за кордоном. Жахливі кадри смерті і руйнувань, які принесла на українську землю підступна й агресивна росія.

Під час відкриття виставки Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен сказала: «Коли ми дивимося на ці фотографії, ми розуміємо, що перша жертва війни — це людина, маленькі діти, жінки, чоловіки, солдати. Вони з першого дня, і це не тільки з 24 лютого, а з 2014 року, страждають від російської агресії. Ці фотографії з одного боку важкі, але з іншого — дуже потужні. Це потужна можливість показати світу, що відбувається в Україні».

Фотовиставка «Війна крізь об’єктив: фото з України» — це спроба чесно і без ретуші показати всі жахіття військових конфліктів у сучасному світі, а також передати героїзм та незламність українського народу, який захищає рідну землю від ворога.

«Війна — це болюча тема, але коли вона в житті, то чому її не можна показувати? Чому ми маємо берегти психіку? Всі і так розуміють. Коли в тебе вдома відсутнє світло, то ти розумієш, що це війна. І ми це відчуваємо. Тому люди мають це відчувати теж», — зазначив фотограф Олександр Клименко.

А ще це спроба провести паралелі між війною в Україні та іншими військовими конфліктами кінця ХХ — початку ХХI століть і нагадати світу, що непокаране зло породжує нові і нові трагедії. Вперше фото з російсько-української війни органічно доповнили світлини, зроблені під час збройних конфліктів у Боснії та Герцеговині, а також у Сирії. Представлені знімки демонструють спільний трагізм долі різних народів, які пережили військове протистояння.

Серед учасників виставки — Єфрем Лукацький, Євген Малолєтка, Наталка Кравчук, Микола Тимченко, Олена Гром, Аліна Смутко, Олександр Клименко, Борис Корпусенко, Станіслав Юрченко, Єлизавета Серватинська, іноземні репортери Рон Хавів (США), Хайді Левіне (США), Даніель Еттер (Німеччина), Ніколь Тунг (США).

Місцем проведення виставки символічно обрано станцію метрополітену, яка служить містянам і переселенцям укриттям від бомб під час повітряної тривоги.

Після виставки в Києві роботи фотографів поїдуть до інших українських міст. Також планується показати виставку за кордоном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото авторів

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-02 17:59:26