Україна і світ

У списку Золотов: оголошено підозру 20 працівникам ФСБ за злочини під час Євромайдану

В Україні оголосили підозру 20 працівникам ФСБ РФ за злочини, вчинені під час Революції Гідності. Серед підозрюваних є керівник Росгвардії Віктор Золотов, який входить до найближчого оточення диктатора Володимира Путіна.

Про деталі повідомили в Державному бюро розслідувань.

Хто отримав підозру

Зараз дивляться

Про підозру повідомили керівникам Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича, а також 20 співробітникам ФСБ Росії.

У списку підозрюваних:

  • Генерал російської армії Віктор Золотов. У минулому він керував службою безпеки Путіна, був заступником головнокомандувача внутрішніми військами. Зараз Золотов є главою Росгвардії.
  • Генерал-полковник Олексій Сєдов – начальник 2 служби (із захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ.
  • Генерал-лейтенант Олексій Жало – заступник начальника 2 служби ФСБ РФ, керує управлінням захисту конституційного устрою.
  • Генерал-майор Сергій Єгоров – перший заступник начальника цього російського управління в складі ФСБ РФ.
  • Генерал-майор Володимир Павлік – перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації 5 Служби ФСБ РФ (відповідає за міжнародні зв’язки).
  • Генерал-майор Андрій Яценко – ексспівробітник 2 служби ФСБ РФ. Зараз він обіймає посаду заступника начальника управління ФСБ в Москві.

Крім того, про підозру оголошено колишньому керівнику СБУ (йдеться, ймовірно, про Олександра Якименка), його першому заступнику – керівнику Антитерористичного центру, а також начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ часів Януковича.

Справа Майдану: що встановило слідство

Слідство з’ясувало, що з 13 по 15 грудня 2013 року в Україні перебувала делегація із 20 співробітників ФСБ. Це було спільне рішення керівництва СБУ та російської спецслужби.

Працівники ФСБ допомагали готувати відеоматеріали та публікації для створення негативного образу учасників Революції Гідності та представників української опозиції.

Загалом було підготовлено 257 провокативних відеоматеріалів. Їх поширювали через спеціально створений YouTube-канал.

Про розміщення відеофайлів СБУ звітувала перед кураторами в ФСБ.

– Такі дії колишнього керівництва СБУ й співробітників ФСБ завдали шкоди інформаційній безпеці України та мали на меті припинити протестні акції, – наголосили в ДБР.

За даними слідства, після виїзду делегації ФСБ з України колишнє керівництво СБУ підписало “заднім числом” документи про начебто їх запрошення в рамках співпраці спецслужб СНД. Таким чином в СБУ хотіли створити видимість законності своїх дій.

Слідство довело вплив російських спецслужб на колишнє керівництво СБУ для підривної діяльності проти України, протидії Євромайдану й розпалювання в нашій державі національної ворожнечі.

У чому підозрюють фігурантів справи Майдану

Колишньому керівництву СБУ повідомлено про підозру у державній зраді ( ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 КК України).

А 20 співробітників ФСБ РФ отримали підозру за пособництво у вчиненні держзради та сприяння керівництву СБУ в наданні РФ допомоги у підривній діяльності проти України, а також за розпалювання національної ворожнечі (за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 ККУ).

За вчинення цих злочинів передбачене позбавлення волі на строк до 15 років.

Працівників ФСБ РФ оголошено в розшук. Також підготовлено клопотання до суду про заочне обрання для них запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-16 19:52:34

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин