Львівський портал

У садках Львова з’явились групи для дітей від 1 року

У трьох садках Львова запрацювали групи для дітей віком від 1 року. Досвід раннього догляду за малюками вихователі переймали від колег із німецького Мюнхена. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Групи для найменших працюють у садку «Вільні» на вул. Медової Печери, «Левомрій» на вул. Личаківській та «Перші кроки» на вул. Юрія Руфа.

Досі батькам потрібно було чекати, коли дитині виповниться 2 роки, аби віддати її садочок. Тепер у цих трьох закладах діють групи для малюків віком від 1 року.

У групах раннього догляду може бути не більше 12 дітей, за якими доглядатимуть два вихователі і помічник. Важливим аспектом роботи цих груп є плавна адаптація: спочатку батьки ходять із дітьми в садочок і поступово залишають дитину в садку надовше. Лише після такої адаптації діти можуть спокійно проводити час в садочку без рідних з 08:00 до 17:00.

«Проєкт має на меті навчити професійно працювати з дітками від 1 рочку і допомагати їм ще краще розвиватись… В перспективі будемо розширювати досвід на інші дошкільні заклади, щоб ще більше дітей розвивались із такого маленького віку», – прокоментував керівник міського управління освіти Андрій Закалюк.

Вихователі, які працюють з такими малими дітками, їздили до Мюнхена, де переймали досвід своїх колег. Проєкт у Львові реалізовують спільно з благодійною організацією Верхньої Баварії «АВО» та фондом Горіховий дім». Саме німецькі фахівці поділились всіма методичними матеріалами та облаштували простір для наймолодших: групи та вуличні майданчики.

«Німецька концепція дуже схожа на нашу дошкільну освіту, але вона є трошки практичнішою. Вона ґрунтується на принципах солідарності, рівності, толерантності, справедливості, і за цими словами стоять конкретні дії. Дітей слухають, звертають увагу на їхні потреби, дають їм вибір і можливість самостійно приймати рішення чи робити ті чи інші дії. Діти самі обирають, яку страву їсти, самі насипають у тарілку чи наливають воду, бавляться тим, чим більше хочуть, пробують самостійно одягатись чи роздягатись…

Групи облаштовані меблями та іграшками з натуральних матеріалів, які підходять для найменших діток і їхнього розвитку. Це дедактичні матеріали та ті, що розвивають їхні мовленнєві здібності та моторику рук. Також простір має зони відпочинку та усамітнення, щоб діти відчували свої потреби і могли їх реалізувати», – розповіла координаторка проєкту німецько-українського партнерства від фонду «Горіховий дім» Ярина Лопатинська.

Однією з перших дитину в групу для найменших записала Олена Хіль. Її доньці зараз півтора року і вона вже тиждень ходить до дитячого садочка «Вільні».

«Спочатку було тривожно, бо не знали, як вихователі будуть справлятися з маленькими і як моя донька пройде адаптацію, але після першого дня всі переживання зникли. Мені подобається, як дитина поступово вчиться залишатись на якийсь час без мами, знайомиться з вихователями та іншими дітками. Моїй Роксоланці дуже подобається, їй тут комфортно, тому ходить у садочок із задоволенням», – поділилась враженнями львів’янка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ЛМР

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-10 12:53:27