Україна і світ

У рф на навчально-бойових літаках несправні катапульти, тож за борт по-старому – з парашутом

Юрій Ігнат

росіяни скаржаться на проблему з катапультними кріслами у чеських літаках Л-39, які використовуються для початкового навчання курсантів.

Про це під час прямого включення в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

− Окупанти у своїх Телеграм-каналах скаржаться на те, що через відмову Чехії (в умовах антиросійських ізоляційних санкцій) обслуговувати та надавати комплектуючі до винищувачів, росіяни не можуть поремонтувати крісла-катапульти на навчально-бойових літаках Л-39 та повноцінно навчати майбутніх пілотів.  Вони повідомляють,  що з огляду на те, що навчальних літаків ЯК-130 дуже мало, а на Л-39 немає запчастин, то рішення у них декілька: або відраховувати курсантів, або відправити їх у безстрокову відпустку, або ж садити їх без робочого крісла у цей навчальний літак та давати їм парашути і, як-то кажуть, по-старому, якщо щось, вистрибувати за борт. Власне, тут ми говоримо про те, що по-перше, Чехія, яка є виробником цих літаків, не співпрацює з країною-окупантом. І по-друге, що окупанти вже навіть до того дійшли, що будуть ризикувати життям та здоров’ям своїх молодих потенційних майбутніх пілотів. Це теж треба говорити, щоб росіяни знали, як їхнє керівництво кидає своїх людей, – сказав Юрій Ігнат.

Для наглядного прикладу даємо посилання на російський Телеграм-канал, де власне піднімається питання навчання пілотів у рф.

«Підходить до логічного завершення проблема з катапультними кріслами в чеських літаках Л-39, які використовуються для початкового навчання курсантів.

Проблемі вже півтора року.

Вийшли терміни у піропатронів, наша промисловість виготовити такі піропатрони не може/не вміє/не хоче. Чехи нам їх, ясна річ, не продають (через антиросійські санкції. – Ред.). Наших літаків Як-130 дуже мало, щоб навчити на них всіх наявних курсантів, та й нових побудувати ми не встигнемо.

Я бачу кілька шляхів вирішення цієї проблеми.

Перший шлях, найпростіший і тупий. Сподіваюся, він не розглядається навіть у теорії.

Відрахувати пару курсів курсантів льотного училища, які не отримали через відсутність літаків льотної практики. Тобто всіх, хто навчався у льотному училищі 4 роки – геть. І проблема сама собою відпаде.

Другий варіант. Відправити курсантів на канікули, а коли з’явиться можливість відлітати льотну практику, відлітати її та випустити курсантів.

Третій варіант. Використовувати наявні Л-39 для навчання. Залишення літака в аварійних ситуаціях здійснювати без використання катапультного крісла. По-старому, за борт з парашутом.

Крайній варіант, мені бачиться найреальнішим, і звичайно курсант (і інструктор) має підписати згоду на такі польоти. Ну, а хто не згоден, той іде за першим варіантом», − йдеться в повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-29 17:25:52