Львівський портал

У Польщі заявили, що підтримують зустріч з урядом України

У Варшаві підтримують ідею зустрічі представників польського та українського урядів разом з представниками ЄС. Утім замість польсько-українського кордону пропонують зустрітися десь у Жешуві чи Варшаві. Про це сказав державний секретар адміністрації президента Польщі Анджей Дера, передає hromadske.

Він зазначив, що глава Польщі Анджей Дуда виступає за те, щоб вести цей діалог між польськими аграріями та українською стороною.

«Тільки так можна розв’язати цю велику проблему. Проблема двостороння і дуже потужна. Наші фермери борються за своє існування. Українська нація бореться за своє існування. Ситуація є катастрофічною з обох сторін, дивлячись з цього погляду, тому що рішучість обох сторін величезна, і цю проблему просто необхідно вирішити», — сказав Дера.

Він заявив, що фермери по всій Європі наразі протестують «проти того, що відбувається з сільським господарством Євросоюзу». А конфлікт із зерном на кордоні з Україною є «результатом війни».

Представник Дуди додав, що весь цей конфлікт випливає з того, що в Україні та ЄС різні стандарти сільськогосподарського виробництва, «тому ціна на цю продукцію в Україні інша», а польські фермери «борються за своє виживання та існування».

Дера заявив, що Дуда підтримує зустріч двох урядів. Утім, на його думку, краще говорити у Варшаві, Жешуві чи Любліні, і не обов’язково біля кордону.

«Звісно, ​​це не будуть довгі обговорення, тому що вони не можуть відбуватися там. Це про символ. Ідея полягає в тому, щоб очистити кордон», — сказав Дера.

21 лютого президент України Володимир Зеленський запропонував польському президенту Анджею Дуді й прем’єр-міністру Дональду Туску зустрітися на кордоні з Україною.

Нагадаємо, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску «Дорогуськ–Ягодин» та «Хребенне–Рава-Руська». Наступного дня фермери обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Зосін–Устилуг» та «Долгобичув–Угринів». 13 лютого польські фермери розпочали акцію протесту біля пункту пропуску «Корчова — Краківець».

11 лютого польські фермери висипали українське зерно на дорогу. 20 лютого польські фермери перекрили залізницю та розсипали зерно з вантажного вагону на колії.

20 лютого польські протестувальники розпочали більш жорстко блокувати рух на кордоні з Україною. Зокрема, у трьох пунктах пропуску не пропускали пасажирські автобуси та легкові автомобілі. Згодом у ПП «Рава-Руська», «Устилуг», і «Угринів» все ж почали пропускати пасажирський транспорт.

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні. Генконсулка перепросила України, вказавши, що не вірить у те, що це справа рук «справжніх» її співвітчизників

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-02-22 12:00:46

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин