Львівський портал

У полоні рашистів загинула 27-річна журналістка Вікторія Рощина

У полоні загинула позаштатна журналістка Української правди Вікторія Рощина, яку 3 серпня 2023 року захопили рашисти. Про смерть молодої жінки повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, інформує Львівський портал.

За його словами, про загибель Вікторії Рощиної вже повідомлено ООН та МКЧХ, аби факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала терористична рф, був зафіксований.

«У мене є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, незаконно позбавленої свободи росією…

Жінка зникла безвісти у серпні 2023 року на ТОТ України. У вересні того ж року родичі Рощиної звернулися до відповідних органів з заявою про її розшук… І лише у травні 2024 року в Росії підтвердили, що вона затримана і перебуває на території рф! Також було підтвердження від Міжнарродного комітету червоного хреста», – повідомив Дмитро Лубінець

Попри те, в черговий раз у російській неволі гине людина, перебування якої у застінках РФ було підтверджене МКЧХ!

«Чому молода жінка померла, перебуваючи в російській неволі, – невідомо… Росія вкотре порушила Женевські конвенції та міжнародне гуманітарне право», – наголосив омбудсман.

Також відомо, що журналістку планували повернути в Україну найближчим часом.

Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі Суспільному розповів, що Рощина мала бути включена до одного з найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати до в’язниці «Лефортово» у Москві, аби підготувати повернення в Україну.

За даними Ґратів, про смерть 27-річної журналістки Вікторії Рощиної повідомило російське міністерство оборони у відповідь на звернення батька журналістки Володимира Рощина від 28 серпня 2024 року. Лист міноборони РФ, датований 2 жовтня 2024 року, був надісланий електронною поштою сьогодні (є у розпорядженні редакції). У короткому повідомленні зазначена дата смерті журналістки – 19 вересня 2024 року, а також те, що її тіло повернуть «українській стороні в рамках обміну тілами затриманих осіб». Обставини та причини смерті не повідомляються.

Раніше повідомлялось, що на окупованій території України зникла журналістка Вікторія Рощина.

Лише у травні 2024 року терористична російська федерація вперше визнала, що українська журналістка Вікторія Рощина у полоні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-10 23:07:13