Львівський портал

У поліклініках Львова можуть ввести більше платних послуг

Через зменшення фінансування з держбюджету поліклініки Львова з 2025 року можуть стати збитковими. Тому для отримання додаткових надходжень медзаклади можуть ввести більше платних послуг для пацієнтів. Про це йдеться на інформаційному порталі депутатів Львівської міськради.

З 1 вересня Нацслужба здоров’я України зменшила обсяги фінансування закладів первинної медичної допомоги, тобто поліклінік й амбулаторій. Із початку 2025 року коштів на їхню роботу може стати ще менше, тож у Львові вже думають, як в таких умовах мають функціонувати установи та оновлювати необхідне обладнання.

Як розповів голова депутатської комісії охорони здоров’я Валерій Веремчук, якщо ситуація з фінансуванням не зміниться, то з 1 січня 2025-го поліклініки щомісяця недоотримуватимуть кілька мільйонів гривень.

«Є ймовірність, що з нового року поліклініки будуть збиткові, тому треба або дофінансовувати їх з бюджету, а такої можливості немає, або вводити більше платних послуг для пацієнтів. До такого кроку стимулює НСЗУ і є вже прийнята відповідна постанова уряду», – зауважив депутат.

Зазначимо, що у поліклініках Львова вже є доступні певні платні послуги, наприклад, консультація лікаря чи деякі медичні процедури. Оплата відбувається офіційно через банк.

Аби поліклініки могли надалі надавати якісні послуги пацієнтам, у мерії пропонують дозволити їм взяти кредит, щоб купити нове обладнання. Відповідні питання вже винесли на розгляд сесії Львівської міськради, яка відбудеться 12 вересня.

Втім профільна комісія зі свого боку рішення щодо цього так і не прийняла. Депутати побоюються, що поліклініки не будуть спроможні потім обслуговувати взяті позики.

«Оновлення та закупівля медичного обладнання важливі, в кожній поліклініці має бути МРТ, томограф, але це треба зробити так, щоб обслуговування кредитів не спричинило банкрутство поліклінік. Наше завдання – покращити стан обладнання, закупити нову діагностичну апаратуру, але при цьому зберігши їхню фінансову стійкість», – резюмував Валерій Веремчук.

Наразі триває закупівля медичного обладнання для поліклінік за кошти, які виділили у бюджеті Львова на початку 2024 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-11 13:18:04