Львівський портал

У перших двох РДА на Львівщині провели антикорупційні перевірки

Перші дві районні державні адміністрації на Львівщині перевірили на дотримання законодавства України з питань запобігання корупції. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Ще наприкінці 2023 року голова ЛОВА Максим Козицький затвердив порядок та план проведення таких антикорупційних перевірок. Вони охоплюють районні держадміністрації та окремі підрозділи й організації, підпорядковані Львівській ОВА.

Такі перевірки проводять раз у квартал. У першому півріччі 2024 року вони охопили перші дві РДА, проте про які саме йдеться, наразі не уточняють.

Водночас в обласній адміністрації відзначають, що подібні перевірки є тривалими у часі й можуть займати до двох місяців, адже доводиться досліджувати низку питань антикорупційного напрямку в різних напрямках роботи РДА.

«Спочатку подається запит у РДА з переліком документів, які необхідно надати. Відповідні документи аналізують в підрозділі з питань запобігання та виявлення корупції апарату ОДА. Після цього відбуваються виїзди для вивчення документів безпосередньо в РДА», – пояснюють у Львівській ОВА.

Результатом перевірок є сформований акт перевірки з описом виявлених порушень.

«Львівська обласна державна адміністрація не є правоохоронним органом. В першу чергу ми забезпечуємо перевірку організації роботи антикорупційного напрямку в підзвітних органах і установах, надаємо методичну допомогу так як вимагає чинне законодавство. Після завершення перевірки скеровуємо акт перевірки керівнику для реагування згідно з законодавством. Далі об’єкти перевірки, в цьому випадку РДА, інформують ОДА в визначений строк про вжиті заходи усунення порушень.

При неусуненні порушень вимог антикорупційного законодавства ОДА має право інформувати про них спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції: прокуратуру, Нацполіції, НАБУ, НАЗК», – прокоментував керівник апарату облдержадміністрації Тарас Грень.

До правопорушень належать:

  • відсутність відповідального за антикорупційний напрям,
  • незабезпечення умов для повідомлень про порушення антикорупційного законодавства,
  • непроведення оцінки корупційних ризиків та відсутність розроблених заходів щодо їхнього усунення,
  • непроведення/неналежне проведення спеціальних перевірок перед призначенням на керівні посади,
  • наявність конфлікту інтересів,
  • неподання, несвоєчасне подання декларацій та неінформування НАЗК про такі порушення,
  • не проведення/неналежне проведення службових розслідувань за приписами НАЗК, прокуратури, інших спецсуб’єктів у сфері протидії корупції,
  • наявність рішень, що прийняті з порушенням антикорупційного законодавства та інші.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-15 08:29:05