Україна і світ

У ПАРЄ 12 грудня обговорять механізми компенсації збитків Україні

У Парламентській асамблеї Ради Європи 12 грудня проведуть слухання щодо правових механізмів компенсації збитків Україні, які завдав напад Росії.

У слуханнях має взяти участь заступник міністра юстиції України Ірина Мудра, а також директор Інституту міжнародного, європейського та регуляторного процесуального права імені Макса Планка професор Бургард Гесс.

Це вже третій подібний захід з серії слухань у межах доповіді представника Швейцарії Дамʼєна Котьє щодо правових питань та проблем прав людини, пов’язаних з російською війною проти України.

На попередніх слуханнях розглядалися пропозиції ПАРЄ щодо створення спеціального трибуналу над військово-політичним керівництвом РФ, а також інших правових шляхах переслідування винних у воєнних злочинах в Україні, злочини проти людства, у тому числі геноцид.

Наразі Україна планує виплачувати компенсації постраждалим від війни громадянам та бізнесу. Оскільки вона є постраждалою стороною, для цього планується ухвалення відповідного закону, який дозволить виплачувати кошти з державного бюджету.

Наразі цей закон був ухвалений Верховною Радою у першому читанні.

Народна депутатка Юлія Клименко пояснювала, що українці отримуватимуть компенсації за втрачене майно. У першу чергу на кошти від держави можуть розраховувати люди, які втратили єдине житло.

Відшкодовувати ці кошти Україні планується коштом репарацій від Росії. Наразі вже у світі заморожено російських активів на $400 млрд. Проте швидко отримати їх неможливо. Спочатку треба визначити правові механізми їхнього вилучення, потім продати, а лише після Україна зможе отримати ці гроші.

Джерело: ПАРЄ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ПАРЄ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-06 21:24:57