Україна і світ

У НБУ розповіли, що буде з цінами на продукти наступного року

В Національному банку України повідомляють, що цьогорічна інфляція сягне майже 30%, а в наступні роки вона має сповільнитися. Щодо цін, то вони також почнуть сповільнюватися з наступного року завдяки налагодженню логістики та виробництва, зниженню світової інфляції.

Про це йдеться у звіті НБУ.

Ціни на продукти від початку війни здорожчали через дорогі енергоносії та ускладнену логістику.

В Україні швидше дорожчали фрукти, переважно імпортні цитрусові та банани. Через зменшення пропозиції, зокрема з тимчасово окупованих південних регіонів України, здорожчали овочі.

Інфляція сирих продуктів надалі прискорюватиметься та перевищить 50% у наступні два квартали, наголошують у НБУ. Чинники зростання цін посиляться в зимовий період через дорогі енергоносії.

Наступного року продовольча інфляція стрімко знижуватиметься завдяки відновленню оптимальних технологічних і логістичних зв’язків, надходженню на ринок нових вищих врожаїв, зокрема з південних областей України.

Дезінфляційним чинником стане прогнозоване зниження світових цін на продовольство та енергоресурси.

Подальше насичення продовольчого ринку пропозицією як внутрішнього виробництва, так і шляхом імпорту дасть змогу стабілізувати продовольчу інфляцію на низьких рівнях (близько 3%), йдеться у звіті Нацбанку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зростання цін на пальне суттєво сповільнилося (до 66.2% р/р у вересні), хоча самі ціни все ще завищені.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-28 15:10:57

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин