Україна і світ

У МОЗ роз’яснили, якими вакцинами проводять щеплення від поліомієліту і чи загрожує Україні ця хвороба

Для захисту проти вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку приймають у вигляді крапель у рот.

Як формується імунітет проти поліомієліту

Кожна дитина до 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо.

У 2, 4  місяці щеплення проводяться у вигляді ін’єкцій інактивованою вакциною. У 6 та 18 місяців та в  6 і 14 років щеплять оральною вакциною у вигляді крапель в рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції.

Зараз дивляться

Така схема вакцинації забезпечує захист на все життя.

За підсумками 2023 року рівень охоплення щепленнями проти поліо в Україні у різних вікових групах перевищує 80%, однак, за рекомендаціями ВООЗ, показник, який свідчить про захищеність населення, має складати 95%.

– Важливо перевірити вакцинальний статус дитини та в разі, якщо пропустили щеплення, звернутись до лікаря та надолужити їх, — наголошує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Поліомієліт належить до 10 вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень.

Щеплення за календарем — безоплатні, зробити їх можна у медзакладах кожної області.

Ліків проти поліо не існує, тому вакцинація є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби. Найуразливіші до поліо — діти до 5 років, які не мають щеплення та, відповідно, імунітету проти вірусу, що вражає нервову систему. Це може призвести до невиліковного паралічу та летальних випадків.

Поліомієліт в Україні

У жовтні 2021 року в Україні зафіксували випадок поліомієліту у Рівненській області. А вже в січні 2022 року — випадок гострого в’ялого паралічу діагностували у дитини з Закарпаття.

Після впроваджених заходів та додаткової імунізації дітей, в травні 2023 року учасники міжнародної місії OBRA повідомили, що Україна належним чином відреагувала на спалах поліомієліту. Попри виклики воєнного часу забезпечила вакцинацію дітей і зупинила розповсюдження хвороби.

У вересні 2023 Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні офіційно завершеним.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-25 11:27:10

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин