Суспільне мовлення

У місто на Львівщині релокувалися дві громадські організації зі Сходу України

З початком повномасштабної війни до Червонограда, окрім підприємств, релокувалися і громадські організації. Зокрема це громадська організація “Міст 3.10” та ГО “Карітас Краматорськ”. Ці організації надають підтримку вимушеним переселенцям. Як функціонують зараз, дізнавалося Суспільне.

Ірина Сельницька — засновниця ГО “Міст 3.10” покидала рідний дім двічі. У 2014 році жінка переїхала з Первомайська в Лисичанськ, а з початком повномасштабного вторгнення — в Червоноград, що на Львівщині.

Ірина Сельницька — засновниця ГО “Міст 3.10”. Суспільне Львів

“Війна почалася у 2014 році і чоловік та син долучилися до лав Збройних сил України з 2015 року. Потім, коли почалося вторгнення, вони в перші хвилини пішли і записалися добровольцями в ТрО Луганщини. Мій син далі є військовослужбовцем ЗСУ, а чоловік загинув 22 червня 2022 року у Привіллі, це громада Лисичанська, при виконанні бойового завдання, рятуючи свого побратима”, — розповідає переселенка Ірина Сельницька.

Переїхавши до Червонограда, жінка релокувала також і свою громадську організацію “Міст 3.10”, яка займається підтримкою переселенців, зокрема психологічною.

“Як ми підтримували – це були групові та індивідуальні сесії з психологами. Це були також майстер-класи, сплави річкою. Намагалися не сидіти щось робити і таким чином допомагали і собі, і іншим людям”, — каже переселенка Ірина Сельницька.

У місто на Львівщині релокувалися дві громадські організації зі Сходу України

Мурал “Я і ти” у Червонограді. Суспільне Львів

Ірина стала однією з ініціаторок створення муралу, який намалювали на місцевій гімназії — це подарунок переселенців місту. Мурал має назву “Я і ти” та присвячений темі протидії насильству в сім’ї. На назву муралу оголосили конкурс.

“Всі батьки, діти брали участь в цьому конкурсі, поставили скриньку і я також кинула свою пропозицію кілька назв. Одна з них сподобалася автору муралу”, — розповідає Світлана Швець.

У місто на Львівщині релокувалися дві громадські організації зі Сходу України

Світлана Швець — авторка назви муралу. Суспільне Львів

Ірина Сельницька розповідає, що громадська діяльність і волонтерство допомагає їй не зневірюватись. Зараз вона працює над ще одним проєктом.

“Є ідея допомоги нашим військовим, які втратили кінцівки за допомогою іпотерапії, в нас в команді є фахівчиня, яка допомагала дітям з інвалідністю”, — каже вимушена переселенка Ірина Сельницька.

До Червонограда також релокували благодійну організацію “Карітас Краматорськ”. Тут надають гуманітарну допомогу та соціальні послуги, розповідає Аліна Нейштадт, переселенка з Краматорська та спеціалістка з адвокації організації “Карітас Краматорськ”.

У місто на Львівщині релокувалися дві громадські організації зі Сходу України

Аліна Нейштадт — спеціалістка з адвокації організації “Карітас Краматорськ”. Суспільне Львів

Аліна Нейштадт каже, що наразі найбільше вимушено переміщені українці потребують гуманітарної допомоги.

“У західних областях України майже не надають гуманітарної допомоги, її більше потребують на Сході України. Але дуже багато жінок з дітьми, сімей, людей похилого віку залишаються тут і їхня інтеграція у громаду дуже складна. Вому зараз це послуги психолога, послуги наших соціальних працівників, які працюють з дітьми і молоддю, послуга догляду для людей похилого віку”, — каже спеціалістка з адвокації організації “Карітас Краматорськ” Аліна Нейштадт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

З її слів, зараз в Червонограді живуть 7,5 тисяч вимушених переселенців.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин