Україна і світ

У Міністерстві оборони України підписано Декларацію внутрішнього аудиту

Внутрішній аудит — це незалежна, об’єктивна діяльність з надання впевненості та консультаційних послуг, що має приносити користь органу виконавчої влади, місцевого самоврядування та будь-якій організації, атакож покращувати їхню діяльність. Він допомагає досягати цілей шляхом системного, упорядкованого підходу до оцінки та підвищення ефективності процесів управління ризиками, контролю і корпоративного управління.

З  метою підтримки незалежності та сприяння розвитку діяльності внутрішнього аудиту Міністр оборони Олексій Резніков та директор Департаменту внутрішнього аудиту полковник Олександр Титковський на початку листопада підписали відповідну Декларацію.  У цьому документі метою внутрішнього аудиту визначено «сприяння Міністру в досягненні визначених цілей», надання йому «об’єктивних  і незалежних висновків, рекомендацій (пропозицій) та консультацій» із багатьох питань. Зокрема: «удосконалення системи управління (за винятком бойового управління ЗСУ)», «запобігання фактам незаконного, неефективного та нерезультативного використання бюджетних коштів та інших активів»,  «посилення підзвітності та підвищення ефективності діяльності Міноборони». Також серед завдань внутрішніх аудиторів — розвиток доброчесності та культури етичної поведінки.

У Декларації йдеться про те, що служба внутрішнього аудиту у своїй діяльності є незалежною. Доручення їй надає виключно Міністр або посадова особа, що тимчасово виконує його обов’язки. Жоден посадовець Міністерства оборони не може втручатися в роботу аудиторів, натомість зобов’язаний надавати їм «повний і безперешкодний доступ до активів, документів, інформації та баз даних, які стосуються виконання аудиторських завдань».

Служба внутрішнього аудиту здійснює оцінку: ефективності функціонування системи внутрішнього контролю та управління ризиками в Міноборони; ступеня виконання завдань і досягнення цілей, визначених у його стратегічних та річних планах; ефективності планування і виконання бюджетних програм; використання і збереження активів; надійності та результативності інформаційних систем і технологій; правильності ведення бухгалтерського обліку тощо.

Про результати виконання аудиторських завдань директор Департаменту офіційно звітує шляхом надання Міністру доповідей, які містять  знахідки (аудиторські докази), аудиторські висновки та рекомендації.

З метою відповідності діяльності Департаменту внутрішнього аудиту найкращим світовим практикам та досвіду внутрішнього аудиту країн-членів Північноатлантичного альянсу налагоджено плідну взаємодію з головою Офісу внутрішнього аудиту та управління ризиками штаб-квартири НАТО.

Довідково:

  • Термін «аудит» походить від латинського «audio», що означає «він чує», «слухач». За дослідженням. У духовних навчальних закладах так називали учня-відмінника, якому вчителі доручали перевірку знань інших учнів: він вислуховував їхні відповіді, визначаючи ступінь засвоєння пройденого матеріалу.
  • Вчені вважають, що внутрішній аудит бере свій початок з часів Стародавнього світу, потреба в ньому виникла з розвитком товарообмінних і грошових відносин.
  • Перші внутрішні аудитори, у класичному розумінні професії, з’являються на початку ХХ ст. з розвитком великого бізнесу, акціонерних товариств, транснаціональних корпорацій, діяльність яких особливо схильна до загроз різноманітних зловживань. Саме тому відділи внутрішнього аудиту вперше створюють на великих залізничних підприємствах вже наприкінці XIX ст.
  • Одним із перших регламентуючих документів із внутрішнього аудиту є інструкція, датована 1875 роком і ухвалена найбільшим залізничним і промисловим гігантом в історії Німеччини Friedrich Krupp AG.
  • Активний розвиток внутрішнього аудиту в світі розпочався під час Другої світової війни у 1941 році з публікацією книжки Віктора Брінка «Внутрішній аудит: його сутність, функції та методи» та створенням американського Інституту внутрішніх аудиторів (ІВА).
  • На сьогодні до складу ІВА входить понад 122 тис. членів із 165 країн та регіонів. Усього в світі нараховується близько 1 млн людей, які займаються внутрішнім аудитом.
  • У нашій країні перші підрозділи внутрішнього аудиту з’явилися у 1993 році. Згодом було створено Аудиторську палату, Спілку аудиторів України, Всеукраїнську громадську організацію «Гільдія Професійних Внутрішніх Аудиторів України».
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 р. № 1001 затвердила Порядок здійснення  внутрішнього  аудиту  в центральних органах виконавчої влади. Структурні підрозділи внутрішнього аудиту міністерств і відомств почали функціонувати 1 січня 2012 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-09 13:10:59