Львівський портал

У Львові з’явиться вулиця Ірини Фаріон

Одну з вулиць Львова назвуть у честь мовознавиці, екснардепки та громадської діячки Ірини Фаріон. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

На засіданні сесії депутати виступили з ініціативою перейменувати одну з вулиць міста, яка підлягає деколонізації, на честь Ірини Фаріон. Яка саме це буде вулиця, вирішуватимуть разом із родиною мовознавиці.

Водночас Львівська міська рада вирішила перейменувати ще три вулиці: вул. Космонавтів у Винниках і Брюховичах та вул. В. Дідушка у Львові.

Зазначимо, що донька політикині Софія Семчишин напередодні публічно заявила, що у Львові має бути вулиця Ірини Фаріон. Так вона запропонувала перейменувати вул. Масарика, де жила відома діячка.

Нагадаємо, що ввечері 19 липня у Львові на вул. Масарика невідомий стріляв у мовознавицю, екснардепку й громадську діячку Ірину Фаріон. Її у критичному стані госпіталізували з пораненням голови, втім через кілька годин вона померла.

Сам нападник утік. Невдовзі після вбивства у мережі поширили фото юнака, який є ймовірним вбивцею. Згодом його офіційно оголосили в розшук. Відомо, що ця особа, приховавши своє обличчя, певний час чатувала біля дому мовознавиці.

Слідство розглядає декілька версій мотиву вбивства: громадська та політична діяльність Ірини Фаріон, особиста неприязнь. Не виключене й замовне вбивство.

Крім того, правоохоронці вважають, що вбивство готували щонайменше місяць і в стрільця могли бути спільники.

Спершу напад на Ірину Фаріон кваліфікували як замах на умисне вбивство, а після її смерті – на умисне вбивство (ч.1 ст.115 ККУ).

Зі свого боку президент Володимир Зеленський заявив, що правоохоронці вивчають також причетність Росії до вбивства мовознавиці. При цьому він наголосив, що винні у злочині мають понести покарання.

Американський осередок партії «Свобода» обіцяє 10 тисяч доларів за інформацію про вбивцю Фаріон.

22 липня Ірину Фаріон поховали на Личаківському кладовищі. Провести у останню путь мовознавицю прийшли тисячі львів’ян.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-23 18:16:49