Суспільне мовлення

У Львові відзначили День кельнера: що відомо про свято

У Львові 22 травня відзначили День кельнера. Професійне свято працівники закладів харчування відзначають з 2009 року. Один із організаторів акції Всеволод Поліщук розповів Суспільному, що цьогоріч до акції долучилось близько 50 закладів Львові.

День професійного свята кельнери проводять на роботі. Петро Чень працює у закладі третій день.

“Досить несподівано, я взагалі не знав, що таке свято існує. Я радий”, — говорить кельнер Петро Чень.

Кельнер Петро Чень. Фото: Суспільне Львів

Кельнер Назар Щур працює у закладі на площі Ринок 10 років. Прийшов туди працювати з 12 річним досвідом.

“Це — комунікація з людьми. Це — дарувати задоволення, це смачно годувати, добре поїти, робити людей щасливими. Заробляти гроші — теж обов’язкова справа, зустрічати людей з різних міст, різних країн”, — каже кельнер Назар Щур.

У Львові відзначили день кельнера: що відомо про свято

Кельнер Назар Щур. Фото: Суспільне Львів

Назар Щур каже, що пам’ятає постійних гостей з різних країн.

“Вони завжди раді бачити знайомі обличчя, інколи хтось коли мене бачить, каже: ” Хоч щось в цій країні не змінюється”, — додає чоловік.

У Львові відзначили день кельнера: що відомо про свято

Фото: Суспільне Львів

День кельнера у Львові почали відзначати у 2009 році. До свята долучають відомих львів’ян, розповідає засновник “Клубу галицької кухні” Всеволод Поліщук. У попередні роки влаштовували перегони кельнерів. Свято не відзначали у 2022 році через повномасштабну війну та у 2020 через пандемію. Одним із ініціаторів свята є громадська організація “Клуб галицької кухні”.

“Починалося з того, що дуже багато людей сприймали цю професію як тимчасову. З іншого боку, люди з поза професії не дуже поважно ставилися до цього питання, зараз ми маємо знов з цим трішки проблеми і хочемо знову нагадати, що це важлива робота. Ця професія — це обличчя міста. В нас зараз багато іноземців і, власне, офіціанти, баристи, бармени ті люди, кого вони зустрічають кожен день”, — розповідає засновник “Клубу галицької кухні” Всеволод Поліщук.

Цьогоріч у День кельнера закликають скерувати чайові на потреби Збройних Сил України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України