Львівський портал

У Львові відкрили меморіальну таблицю Блаженнішому Любомиру Гузару

На фасаді храму свв. мчч. Безсрібників Косми і Дам’яна, що на вулиці Лисенка, 45, відкрили та освятили меморіальну таблицю Блаженнішому Любомиру Гузару, Главі і Отцю Української греко-католицької церкви, почесному громадянину та уродженцю міста Львова. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Саме в цьому храмі весною 1933 року охрестили Блаженнішого Любомира. Чин благословення пам’ятної таблиці звершив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав.

«Ми сьогодні просимо Блаженнішого Любомира, щоб він помолився за нас, за нашу церкву, за це місто, за усіх наших людей, які сьогодні зранені. Просимо, щоб він попросив для нас стійкості і перемоги над російським загарбником», – зауважив Блаженніший Патріарх Святослав.

251

Також Блаженніший Патріарх Святослав освятив катехитичний клас імені Любомира Гузара, який відкрили при храмі. На урочистість завітали владики та духовенство, представники влади, жертводавці і благодійники, мешканці та гості міста Львова.

Нагадаємо, встановлення меморіальної таблиці Блаженнішому Любомиру Гузару напередодні погодив виконком Львівської мерії.

Довідка

Любомир Гузар очолював Українську греко-католицьку церкву 10 років (2001–2011). За цей час йому вдалося перенести престол УГКЦ до Києва, фактично зробивши церкву всеукраїнською. Він також став першим в історії УГКЦ Патріархом, який зрікся престолу.

Втративши зір, він не міг писати власноруч, але надиктовував тексти, які виходили як колонки в різних українських виданнях. Також він є автором чотирьох книг.

Звання Почесний громадянин міста Львова Блаженнішому Любомиру було присвоєно у 2008 році.

Любомир Гузар спілкувався українською, польською, німецькою, англійською та італійською мовами, хоча скромно зізнавався, що знає більше. Був пластуном, належав до куреня «Червона калина», де його називали братчик Любко.

31 травня 2017 року, на 85-му році життя після важкої недуги, Блаженніший Любомир відійшов до вічності.

26 лютого 2024 року Патріарх Святослав Шевчук оголосив початок беатифікаційного процесу Блаженнішого Любомира Гузара.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-16 20:13:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин