Суспільне мовлення

У Львові розпочали тестувати безготівкову оплату за проїзд на трьох маршрутах

З понеділка, 5 червня, у Львові тестово запрацювала безготівкова оплата за квиток у маршрутках. Як повідомив керівник ЛКП “Львівавтодору” Микола Власюк, зараз такий спосіб оплати безпосередньо у автобусі тестують на трьох міських маршрутах.

Львів’янин Артур сьогодні вперше оплатив за проїзд у маршрутці за допомогою електронного гаманця у телефоні.

“Добре, що є безготівкова оплата, бо тепер не треба буде чекати черги, поки заплатиш гроші, і не буде “зайців” в автобусі”, — каже пасажир Артур Баховський.

Артур Баховський оплатив проїзд безготівково. Суспільне Львів

Оплатити проїзд, за словами Миколи Власюка, можна, приклавши до валідатора банківську карту з чіпом або телефон з електронним гаманцем. Проїзд коштуватиме 15 гривень. Така можливість від сьогодні є у пасажирів автобусів 1а, 3а і 10. На цих маршрутах також можна буде оплатити готівкою у водія, але зараз він видаватиме квиток і поїздка фіксуватиметься у системі.

На маршрутах працюватимуть контролери, але у тестовий період не штрафуватимуть, а пояснюватимуть пасажирам як оплатити за проїзд безготівково.

“Ми зменшуємо кількість людей, які будуть відволікати водія від руху. Для того, щоб водій і вся готівка була облікована, станом на зараз на цьому етапі, на етапі тестування, і , при безготівковій оплаті всі квиточки водія зразу в автоматі будуть валідуватися в системі”, — розповів керівник ЛКП “Львівавтодору” Микола Власюк.

У Львові розпочали тестувати безготівкову оплату на трьох маршрутах

У Львові розпочали тестувати безготівкову оплату на трьох маршрутах. Суспільне Львів

Але така безготівкова оплата — це ще не повноцінна система е-квитка, каже засновник ГО “За якісний транспорт” Святослав Товстига.

“Це лиш безготівкова форма оплати. Посттермінали ми вже мали, а ніяких додаткових можливостей не маємо. Додатку цього славнозвісного не маємо, пересадки не маємо. Це лишень частинка маленька, якщо ми говоримо про технічне завдання. Окрім того ми не перейшли на те, що анонсувалося, що коли людина оплачує банківською картою, то вартість проїзду має бути 10 гривень”, — каже засновник ГО “За якісний транспорт” Святослав Товстига.

За словами Святослава Товстиги, у львівській мерії почали робили перші кроки із впровадження е-квитка із 2012-го року. Зараз щодо дат впровадження повноцінного електронного квитка не говорять узагалі.

Єдиний термін, який 5 червня озвучив Микола Власюк, це те, що тестуватимуть роботу безготівкової оплати на трьох маршрутах до 30 червня, а потім її із поправками розширять на весь громадський транспорт Львова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо про впровадження е-квитка у Львові

  • Єдиний електронний квиток — “ЛеоКарт” — охоплюватиме всі види громадського транспорту Львова: це трамвай, тролейбус, автобус та дасть можливість пересадки між цими видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати.
  • Увесь львівський громадський транспорт, а це близько 750 маршруток, трамваїв та тролейбусів, уже обладнали валідаторами — це пристрої для зчитування ЛеоКарт.
  • У Львові обіцяли запровадити е-квиток на початку 2019 року. Згодом дату впровадження перенесли на 2020 рік, а далі — на 2021. У вересні 2020 року до Львова завітала команда чеських фахівців, яка впроваджуватиме е-квиток у місті.
  • У грудні 2020 року, оголосили про збір документів для виготовлення пільгового е-квитка. Тоді документи подали 8 тисяч жителів Львівської громади.
  • У квітні у львівських трамваях встановили перші валідатори. Це пристрої для зчитування електронного квитка. Наразі вони працюватимуть у тестовому режимі.
  • 13 січня 2022 року у Львові почали перший етап впровадження е-квитка.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин