Львівський портал

У Львові презентували виставку «Втрачені пороги», присвячену депортованим українцям із Закерзоння

У вівторок, 10 серпня, у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «Втрачені пороги», присвячений 80-річчю початку депортацій українців з території Закерзоння. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради.

Зокрема, йдеться про депортацій українців з Надсяння, Лемківщини, Холмщини, Західної Бойківщини. В результаті вимушених переселень у 1944 –1951 роках рідні домівки покинули близько 750 тисяч українців.

«80 років від початку депортацій українців з рідних земель – це трагічна дата в українській історії. І таких дат, на жаль, багато є у нас. Тому ми повинні пам’ятати і доносити правду до всіх українців і до всього світу про те, що пережив український народ у ХХ столітті через тоталітарні комуністичні режими», зазначив голова комісії з питань культури облради Святослав Шеремета.

Зокрема, на виставці представлено понад 150 пам’яток, які походять чи тісно зв’язані із територією Закерзоння: 

  • предмети побуту та прикраси княжого періоду, віднайдені під час археологічних досліджень;  
  • раритетні зразки рукописних книг та стародруків з давніх церков, що не збереглися донині;  
  • унікальні зразки української фалеристики та сфрагістики, раритетні світлини та поштівки, архівні матеріали учасників збройного націоналістичного підпілля в регіоні;  
  • особисті речі депортованих та членів їх сімей.

Слід зазначити, що значна частина представлених експонатів є результатом пошукової, науково-дослідницької й реставраційної роботи музейників та демонструються вперше.

Директор музею Роман Чмелик також наголосив, що своїми варварськими діями комуністичний режим завдав непоправної шкоди, що призвело до руйнування матеріальної та духовної культури, знищення історичної пам’яті про найзахідніші українські терени.

«Виставкою ми показуємо єдність українського народу, автентичність його культури і нестримну жагу до збереження в пам’яті всього українського», – підкреслив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-10 14:34:35